Kommunens miljö- och hälsoskyddskontor planerar att göra extra kontroller för just julborden vid de lokala restaurangerna.
– Vi har en checklista för vissa punkter som vi går efter, så att alla ställen kontrolleras lika, säger Åsa Hietakuja, livsmedelsinspektör vid Enköpings kommun.
Det kan exempelvis vara hur maten kyls efter tillagning, det får ta max fyra timmar innan den är nere på åtta grader vilket kan vara svårt när man lagar stora mängder av en rätt. Det får inte heller vara för mycket mat i en kyl så andra livsmedel påverkas av att det blir för varmt.
– Sen ser vi på hur man hanterar maten, hur det ser ut på julbordet och om det finns upplysningar om vad maten innehåller så man inte blandar ihop allergener. Personalen ska kunna ge kunden rätt information, säger Åsa Hietakuja.
På julbordet är det viktigt att den kalla maten hålls kall, och att den varma hålls varm.
– Varm mat ska vara minst 60 grader och bör inte stå för länge innan den byts ut. Kall mat ska stå på kylplatta men kan stå utan om det bar gäller en kort stund, så temperaturen inte går upp, säger Åsa Hietakuja.
Som gäst ska man tänka på att tvätta händerna innan man tar för sig vid julbordet och att mat som ska tas med händerna, exempelvis ost eller bröd som skärs, hålls med en handduk eller servett. Och att man lägger på locket på varmrätterna efter sig.
Generellt är livsmedelshygienen god bland restaurangerna i Enköping.
– Vi har inte haft så många anmälningar under året, de har skött sig bra tycker jag, säger Åsa Hietakuja.