Klimatförändringar ett hot mot medeltida kyrkor

Flera medeltida kyrkor kring Enköping har drabbats av mögelpåväxt och måste nu avfuktas.

Tillinge kyrka, som grundades på 1200-talet, är en av de kyrkor som står på tur att avfuktas. Kyrkan är i förhållandevis god kondition enligt pastoratets vård- och underhållsplan.

Tillinge kyrka, som grundades på 1200-talet, är en av de kyrkor som står på tur att avfuktas. Kyrkan är i förhållandevis god kondition enligt pastoratets vård- och underhållsplan.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2019-03-14 06:00

Mögelsporer har upptäckts på både inventarier och kyrkobyggnader vid ett stort antal kyrkor inom Enköpings Pastorat.

Kyrkorna måste nu avfuktas innan man kan påbörja arbetet med att rengöra och konservera inventarierna.

– Vi installerar avfuktare i kyrkorna för att få bort fukten. Tre kyrkor är åtgärdade och värdena ser redan mycket bättre ut där, säger Monica Qvarnström, kanslichef vid Svenska kyrkan i Enköping.

Det är de pågående klimatförändringarna som orsakar fuktproblemen, enligt stiftsantikvarien.

– Som klimatforskarna konstaterar kommer det bli varmare och fuktigare framöver och det märker vi redan av. Det ökar risken för mögelproblem, säger Sune Lindkvist, stiftsantikvarie vid Uppsala stift.

Samtidigt minskas värmen i många kyrkor av besparingsskäl, men då måste man ha kontroll över vad som händer i förhållandet mellan luftfuktighet och temperatur.

– Jag försöker att få församlingarna att mäta luftfuktigheten i kyrkorna och jobba förebyggande, så som man gör i Enköping, säger Sune Lindkvist.

Det finns flera åtgärder som går att göra för att styra luftfuktigheten. En luftavfuktare kan installeras, värmen i byggnaden kan höjas eller man kan använda fläktar.

Gör man inget åt mögelpåväxterna kan angreppen bli stora med tiden.

– Går det in i bjälklagren kan det handla om ett antal miljoner för åtgärder. Ren luft i kyrkorna är viktigt, vi har exempelvis medeltida målningar som inte tål hur många rengöringar som helst, säger Sune Lindkvist.

Kyrkorna inom Enköpings pastorat underhålls regelbundet enligt en plan och för några år sedan fanns inga problem med mögelpåväxt. Det var vid en översyn av underhållsplanen som mögelpåväxterna upptäcktes.

– Vi har ett högt underhåll på kyrkorna och tak och fönster är i bra skick, säger Monica Qvarnström.

Det finns 20 kyrkor i pastoratet, 18 är medeltida och alla utom två måste åtgärdas.

Mögelsporer är löst sittande och saneringsfirmor anlitas för arbetet med rengöring. Oftast är det bara delar av inredning eller inventarier som drabbats.

– Mögelpåväxterna innebär ingen större fara, det är inga angrepp så inget är förstört. Och vi anlitar bra branschfolk, de som även arbetat med de stulna riksregalierna i Strängnäs domkyrka, säger Monica Qvarnström.

Kyrkorna i Husby-Sjutolft, Boglösa och Svinnegarn har redan fått avfuktare och närmast står kyrkorna i Tillinge, Enköpings-Näs, Bred och Löt på tur.

Hur stora kostnaderna blir för avfuktningen och rengöring är oklart men det ges stöd till 90 procent genom en kyrkoantikvarisk ersättning. Det kan dock innebära att stöd till andra åtgärder i andra kyrkor minskar.

Kyrkor i Enköpings pastorat

Det finns 20 kyrkor i sex församlingar i Enköpings pastorat.

Enköpings församling: Vårfrukyrkan och S:t Lars kyrka och S:t Olofs kapell

Villberga församling: Villberga kyrka, Litslena kyrka, Hacksta kyrka, Husby-Sjutolfts kyrka, Löts kyrka, Härkeberga kyrka

Veckholm och Boglösa församlingar: Veckholms kyrka, Lillkyrka kyrka, Vallby kyrka, Boglösa kyrka, Kungs-Husby kyrka, Torsvi kyrka

Tillinge och Södra Åsunda och Sparrsätra-Bred församlingar: Tillinge kyrka, Enköpings-Näs kyrka, Svinnegarns kyrka, Sparrsätra kyrka, Teda kyrka, Breds kyrka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!