Kinesisk inspiration i idéträdgården

Enköpings trädgårdssällskaps idéträdgård vid åpromenaden i Enköping är kinesiskt inspirerad. Feng shui på svenska heter den, och det är uppbyggnaden som är kinesisk, växter och blommor är svenska.

Enköping2005-08-01 00:00
— De växter som använts är lättillgängliga, och det är en av poängerna med idéträdgården tycker vi. Den ska kunna tjäna som inspiration för de som tittar, och de ska kunna gå hem och göra något liknanden hemma i sina egna trädgårdar, säger Ulla Hellström, ordförande i Enköpings trädgårdssällskap.
Det är Anki Sporrong från Grillby som har ritat Feng shui på svenska, och sedan har en arbetsgrupp tillsammans gjort växtplanering och jagat sponsorer. Idéträdgården planterades i början av juni och det regn som kom de första veckarna har gjort att planteringarna inte bara klarat sig utan också växt till i den efterföljande värmen. En av björkstänglarna som en klematis snart förväntas klänga sig upp längs har till och med skjutit skott längst uppe i toppen.

— Ulva trädgård, Växtriket och Löta trädgårdar i Eskilstuna har skänkt växter och annat material till oss, men en del av växterna har medlemmar skänkt från sina egna trädgårdar, berättar Ulla Hellström.
En feng shui-trädgård ska ha rundade former och lugna färger, den är till för avkoppling. Trädgårdssällskapets trädgård omgärdas av ett pilflätat staket med ingångar på tre av sidorna där blomman för dagen klättrar upp längs stolparna.
Runt centrumrabatten med silvergröna lammöron och några gräsplantor går en gång täckt av brun träflis. Närmast rabatten ligger grått grus. Varje hörn har en rabatt med konkav gräns mot gången, och växter som i huvudsak går i röd-vit-grå färgskala. Narcisstobak, alunrot, luktärter, stjärnflock, revsuga, ricin och grekisk vädd är några av de som använts. I en av hörnrabatterna står ett fågelbad i betong:
— Trädgårdssällskapet anordnar kurser och vi har försökt få med delar från kurserna i vår idéträdgård. Betonggjutning och pilflätning hör dit, säger Ulla Hellström.

Förutom trädgårdssällskapet har idéträdgårdar gjorts av Tuna trädgård som har blomsterprakt i rosa och blått, Brüggers Växtgård som ännu inte är färdigplanterad men lovar en spännande fortsättning utifrån tujahäckar och röda träportar i olika nivåer runt en romb av rött grus, Växtriket och Lillsjön som inte heller är klara men har en tegelgång runt en damm och blommor i gult, rött och blått, eleverna på KY-utbildningen och slutligen kommunens parkavdelning som har två trädgårdsbitar, den ena fylld av ringblommeplantor, den andra används för provplanteringar av perenner.
— Det har inte hunnits med ännu men planteringsscheman och informationsskyltar om varje idéträdgård kommer att sättas upp, säger Ulla Hellström.

Bakgrund


Så som i Enköping är ett samarbetsprojekt mellan Enköpings studieförbund, kommunen, förenings- och näringsliv. En del av projektet är idéträdgårdarna på norra åpromenaden, mark som förberetts med 40 centimeter jord, el och vatten av parkförvaltningen och som intresserade företag, föreningar och utbildningar har kunnat anmäla intresse för att anlägga.
Idéträdgårdarna kommer att finnas kvar minst tre år, och de sköts av dem som anlagt dem.
Enköpings trädgårdssällskap och studieförbunden bidrar till projektet med kurser, cirklar och föredrag, och det hela kommer att avslutas med Trädgårdsdagen lördagen 3 september, då bästa idéträdgård kommer att koras, och vinnare i pumpaodlingstävlingen utses.
Trädgårdsdagen har Skolparken som centralpunkt med underhållning, föredrag och utställningar. Den arrangeras tillsammans med Svensk Handel i Enköping och kombineras med skördemarknaden som de traditionellt ordnar.
Kommunstyrelsen har anslagit 200 000 kronor extra till teknik- och parkförvaltningen för att Så som i Enköping ska kunna arrangeras, 40 000 kronor av dem var öronmärkta för planteringen i Prästgårdstullen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om