Enköpingsbaserade kaninuppfödaren Gösta Jonsson fortsätter att hävda att han trotsar djurskyddslagen av humana orsaker. År 2005 dömdes han till böter för att han bedövar kaninerna med ett klubbslag i huvudet innan de avlivas, i stället för att skjuta dem med en bultpistol.
– Är kaninerna nervösa och sprattlar tar jag klubban. Pistolen måste träffa deras hasselnötsstora hjärna och missar man så är de skadskjutna, säger Gösta Jonsson. Det kan ta en halv minut att ladda om och då blir lidandet stort.
Han uppskattar att han använder klubban på ungefär hälften av kaninerna, och han har slaktat totalt 40 000 på 30 år. Metoden är olaglig vid kommersiell slakt och får bara användas vid husbehov. Men Jonsson menar att hans verksamhet inte kan klassas som kommersiell eftersom den är småskalig, och att det finns en ändring i regleringen som säger att man får klubba upp till 70 djur per dag.
Det stämmer inte enligt Jordbruksverket.
– Metoden att bedöva genom slag i huvudet är avsedd att användas i enstaka fall under speciella omständigheter, framför allt när inte annan metod finns att tillgå, säger Björn Dahlén, djurskyddschef på Jordbruksverket.
Skälet till det är att det är lättare att vara skärpt och klara den osäkrare metoden vid ett litet antal tillfällen som kan göras utan stress.
Men Gösta Jonsson anser att regeln är en skrivbordsprodukt.
– Man skriver reglerna före man kollar fakta, säger han.
Jordbruksverket har nu åter anmält honom till länsstyrelsen.
Varför är det olagligt att bedöva genom klubbning?
– Metoden anses helt enkelt inte vara lika säker som med pistol, säger Björn Dahlén. Om Jonsson inte vet hur man använder pistolen är ju även det ett skäl till att anmäla och han kanske behöver utbildning.
Även Sveriges veterinärförbunds informationschef, Johan Beck-Friis, är tveksam till klubbning.
– Jag har testat det en gång under min veterinärutbildning och det var inget trevligt resultat. Risken är stor att man träffar fel och orsakar skada. Man kan inte ha samma precision 40 000 gånger. Det finns en anledning till att det är olagligt, säger Johan Beck-Friis.