Juli för 100 år sedan

Epidemi. Många älgar löpte stor risk att drabbas av mjältbrandsepidemin i trakterna kring Enköping sommaren 1917. Några fann man också döda i sjukdomen.

Epidemi. Många älgar löpte stor risk att drabbas av mjältbrandsepidemin i trakterna kring Enköping sommaren 1917. Några fann man också döda i sjukdomen.

Foto: Anders Holmström /TT

Enköping2017-07-24 10:00

Olycka. En mycket allvarsam olyckshändelse inträffade då ynglingen Fritz Almgren träffades i huvudet av ett sotarlod. Sotaren stod på taket till en byggnad och kastade ner lodet till marken där Almgren befann sig. Ingen av männen observerade vandra förrän olyckan skett. Lodet krossade en del av hjässbenet varvid ben trängde in i hjärnan. Dagen efter företogs en operation på sjukhuset där Almgren vårdades.

Frost. Väderleken var minst sagt underligt. Efter en lång ihärdig kyla under hela vintern och långt in på våren kom en nästan tropisk hetta med en envis torka. Det hade inte fallit en regndroppe på sju veckor. Värmen efterträddes sedan av två frostnätter i början av juli månad 1917. Hustaken var vita av frost stod att läsa i EP.

Inför rätta. För uppmurning av skorsten med eldstad utan anmälan till byggnadsnämnden dömdes en man att böta fem kronor. En slaktare fick böta tre kronor för att han inte fört bort sitt salubord från torget. För fylleri och förargelseväckande fick en man böta tio kronor och en annan 15 kronor.

Restaurering. Nysätra församling beslöt på kyrkostämman att restaurera kyrkan invändigt med ny kalkfärgning av väggarna och valvet samt inläggning av trägolv i bänkkvarteren. Kostnaderna för arbetet skulle utgå med en årlig utdebitering av 250 kronor. Byggmästare Wallén i Alsta erbjöd sig att räntefritt förskottera församlingens medel för att arbetet skulle komma igång fortare.

Epidemi. Med anledning av mjältbrandsepidemin i länet framhöll medicinalstyrelsen att man skulle rikta sin uppmärksamhet på älgar som på grund av nedsatt rörelseförmåga eller andra skäl anses sjuka, samt att få medgivande från länsstyrelsen att få tillstånd att döda dem under vissa villkor. Några döda älgar, som haft sjukdomen, hade redan påträffats i socknar utanför Enköping. Genom myndigheternas försorg hade kadavren grävts ner.

Avtal. Kollektivavtal upprättades mellan byggmästarna i Enköping och Svenska träarbetarförbundets avdelning i Enköping. Timlönen bestämdes till 68 öre jämte ackordprislista som upprättades. Avtalet berörde fem byggmästare i Enköping.

Hällristning. Hemmansägare Rylander upptäckte hällristningar. Den ena vid Viggeby i Biskopskulla och den andra vid Östersta i Litslena. Den första visar ett meterlångt svärd, dryckeshorn och bägare. Den andra fanns på en ensam liggande flat sten och visade åtskilliga figurer som djur liknande katt, fågel med mera.

Lyckad operation. Ynglingen Fritz Almgren som tidigare i juli 1917 fick ett sotarlod i huvudet var vid månadens slut utom all fara. Lodet hade krossat en del av huvudsvålen och tryckt in hjärnan. Läkaren täckte det stora hålet i huvudsvålen med hud, under vilket man såg hur det pulserade i hjärnan. Doktorns mening var att längre fram även anbringa ben över hålet. Almgren skulle så småningom bli helt återställd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om