Reportagesajten Blankspot grundades 2015 med målet att driva en oberoende och medborgarfinansierad journalistik. Med projektet "Journalistiken in i klassrummet" vill de öka kunskapen kring journalistikens roll i ett demokratiskt samhälle. Under måndagseftermiddagen var två av grundarna – Martin Schibbye och Brit Stackton på Westerlundska gymnasiet och träffade samhällsprogrammets tvåor som är de som under hösten kommer att delta i pilotprojektet.
– Vi lever i en tid då journalistiken ifrågasätts – det här är vårt sätt att låta eleverna vara med och se hur journalistiken fungerar, berättar Martin för de cirka 50 samhällstvåorna.
I mitten av oktober ska han åka på en reportageresa till Afrika under 14 dagar och eleverna i de 20 pilotklasserna får följa med honom på resan genom Facebook. Målet är inte bestämt än och han hoppas att få förslag av eleverna.
– Jag hoppas på en dialog med eleverna och att vi kan använda deras kunskap och nyfikenhet och i sin tur ge dem en möjlighet att förstå hur journalistiken växer fram, förklarar Martin som tillsammans med sin kollega Brit Stackton åker runt och besöker de olika skolorna.
– Westerlundska hoppade på projektet tidigt och det känns kul att äntligen komma hit. Vi lägger ner mycket kraft för att förstå elever och hur de ser på journalistikens roll i samhället, förklarar Brit som efter föreläsningen för eleverna ska sätta sig ned med lärarna och diskutera innehållet.
Anneli Aresdotter är projektansvarig på Westerlundska skolan. Hon ska tillsammans med åtta andra lärare jobba med Blankspot för att få in journalistiken i klassrummet. Till sin hjälp har de nio webbaserade föreläsningar för att öka elevernas kunskap kring journalistikens roll i demokratier, källkritik och hur eleverna själva kan påverka sin omvärld.
– Det har tagits emot jättebra på skolan och eleverna verkar laddade inför arbetet. Journalistikens roll i samhället är ämnesöverskridande och även om vi främst jobbar med det inom samhällskunskapen kommer det att göra avtryck i andra ämnen. Det ska bli en väldigt intressant höst då vi tar in journalistiken, såväl som världen och demokrati i klassrummen, avslutar Anneli.