Jättefästing hittad i Enköping

En Hyalommafästing, även kallad monsterfästing, har hittats på en häst i Enköpingstrakten.

Hyalommafästingen har påträffats i  utvecklat staium i Sverige i sommar. Den kan bära på farliga smittor som inte finns i landet idag.

Hyalommafästingen har påträffats i utvecklat staium i Sverige i sommar. Den kan bära på farliga smittor som inte finns i landet idag.

Foto: SVA

Enköping2018-09-05 16:00

En ny art av fästing, Hyalomma, har påträffats i Sverige i sommar. Det är så kallade flyttfågelfästingar som kan bära på smittämnen som idag inte finns i landet.

– Hyalommafästingen kommer med flyttfåglar som är deras första värddjur. De faller av fågeln och kan då hamna här. I vanliga fall är miljön här för kall och fuktig för dem så det är troligen den varma och torra sommaren som gjort att de kan utvecklas till en fullvuxen fästing här, säger Anna Omazic, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Fästingen är betydligt större än den vanliga fästingen, upp mot två centimeter, och jagar aktivt sitt byte istället för att sitta och vänta.

Fästingarna har hittats på flera platser i landet, Södermanland, Värmland, Skåne och nu även Uppland.

I förra veckan hittade en hästägare i Enköping en Hyalommafästing på sin häst.

– Vi har fått in en bild på fästingen och bekräftar att det är en Hyalomma, säger Anna Omazic

Hästen i Enköping har inte flyttats under sommaren och har alltså fått fästingen på sig här i trakten.

EP har pratat med hästägaren som berättar att hon först trodde det var en bärfis som satt på hästen.

– Jag kollade noga på den ifall det var en fullvuxen fästing men den hade en platt rumpa. En bekant hade hört om den nya fästingen på nyheterna så vi googlade på den och hittade bilder. Sen kontaktade vi SVA, säger hästägaren.

Hästägaren tog bilder på fästingen men när den skulle fångas in hade den försvunnit. I stallet finns fler hästar men ingen mer Hyalommafästing har fåträffats på dem.

Hyalommafästingen kan bära på farliga smittor, som Krim-Kongo blödarfeber. Men som med vår vanliga fästing är det långt ifrån alla som bär på smittor och i nuläget menar Anna Omazic att det inte finns någon anledning till oro.

– Vi har analyserat en av Hyalommafästingarna som vi fått in och den bar inte på någon smitta.

Såret efter ett Hyalommabett blir ofta lite större och djupare än ett vanligt fästingbett.

– Man kan ha koll på sitt djur efter fästingbettet. Om det inte ändrar allmäntillståndet eller får feber behöver man inte vara orolig, säger Anna Omazic.

Framför allt är det hästar och nötkreatur som fästingen har som värddjur, den biter i allmänhet inte människor, hundar eller katter.

– Hästägare och lantbrukare kan kolla bakkroppen på sina djur, det är kring ljumskar, juver och könsorgan som fästingen oftast sitter, säger Anna Omazic.

Hyalommafästing

Hyalommafästingar har tidigare hittats i Sverige men enbart som nymfer och på flyttfåglar. Nu har även Hyalommafästingar i utvecklat, vuxet stadium påträffats. Fästingarna har hittats på häst.

Arten finns vanligtvis i delar av Asien, Afrika och södra delarna av Europa. Den har inte etablerat sig norr om Alperna och det är oklart om den överlever den svenska vintern.

Hittar man en Hyalommafästing vill SVA att man tar en bild och om det är möjligt att fånga fästingen och sedan skicka den till SVA för vidare analys.

SVA har under sommaren samlat in fästingar från allmänheten i ett forskningsprojekt vilket har ökat uppmärksamheten på fästingar och lett till att man fått in fynd av andra fästingarter.

Källa: SVA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om