Irågasatt Ekolsundsplan antogs
Detaljplanen för slottsbyn och golfbanan antogsDe av många Ekolsundsbor starkt ifrågasatta exploateringsplanerna runt Ekolsunds slott har nu godkänts av majoriteten i miljö- och byggnadsnämnden i Enköping.
Redan när detaljplanen skickades ut på samråd 2003 tyckte många Ekolsundsbor att den planerade utbyggnaden av villor i området söder om slottet och parken var alltför stor. Den omfattade då 59 villor.
När planen sedan omarbetats och ställdes ut i december förra året hade antalet villor vuxit till 79, och den planerade golfbanan sträckte sig söder om villaområdet och ut på båda sidor om väg 541 som går från"gamla E18", väg 263 ned till Ekolsunds villasamhälle och Hammarsudds sommarstugeområde.
I de många synpunkter som kommit in till miljö- och stadsbyggnadsnämnden i samband med att detaljplanen ställdes ut, återkommer många till att utbyggnadstakten i området blir alltför snabb. Stora farhågor finns också för väg 541 som många inte anser kommer att klara den trafikökning som kommer att följa dels av utbyggnaden vid slottsbyn men också i samhället, vid Strömsängs gård och vid en planerad detaljplanläggning av Hammarsudd som sannolikt kommer att leda till att allt flera hus där omvandlas till permanentboende.
Även miljöfrågor oroar Ekolsundsborna. De kommande slottbybornas tillgång till Mälaren med båtplatser och liknande är en sådan fråga:
— Det är ingen hemlighet att Raija (Raija Ohlin, ägare till Ekolsunds slott och mark, Strömsängs gårds mark och till marken vid det gamla tegelbruket som ligger vid Mälaren, UNT:s anm) vill skapa tillgång till Mälaren, men det blir en fråga för en annan detaljplan, sade Patrik Holm, planarkitekt på Enköpings kommun, under genomgången av ärendet inför nämnden.
Angående den utökade planen för villor i slottsbyn sade Patrik Holm:
— Det är helt och hållet en ekonomisk fråga. Den ska ju finansiera Raijas upprustning av slottet och parken.
Tidigare har Ekolsundsbor krävt att en fördjupad översiktsplan för hela Ekolsund ska göras, något som avvisats av kommunstyrelsen. I stället har Marianne Hagman, planarkitekt vid kommunstyrelsekontoret, fått i uppdrag att göra en kartläggning/analys över service och infrastruktur över området som ska redovisas tillsammans med de olika detaljplaner som kommer till kommunstyrelse och -fullmäktige.
Detaljplanen går nu vidare till kommunfullmäktige för slutligt antagande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!