Inget tjänstefel av polisen att lämna ut upphittad båt
Polisen gjorde inget fel som lämnade ut en båt till en person som tidigare anmält båten som upphittad på varvet vid småbåtshamnen i Enköping.
Det hela blev en fråga för polisens internutredningsavdelning i Västerås som utredde och sedan skickade ärendet till åklagarmyndigheten i Göteborg där man skulle ta ställning till om förundersökningen om tjänstefel skulle läggas ned, eller om åtal skulle väckas om tjänstefel begånget av en polis.
Tidigare i år beslutade åklagaren att lägga ned förundersökningen.
Historien började i småbåtshamnen i Enköping våren 2005. Då låg en båt på varvsområdet som ingen visste vem som ägde. En person sågs frakta bort båten, och denne visade varvschefen papper på att han anmält båten som upphittad hos polisen, och att han senare fått den eftersom ingen rättmätig ägare hört av sig till polisen inom tre månader efter att han anmält den som upphittad.
Men den rättmätige ägaren dök upp, och anklagade upphittaren för stöld. Våren 2006 gjorde så den förste ägaren en anmälan om tjänstefel från polisens sida, som lämnat ut båten.
Efter åklagarens beslut har inget hänt i ärendet.
- Åklagarens beslut är tydligt formulerat och det framgår att polisen inte gjort fel, men också att det skulle kunna vara fråga om att upphittaren har begått ett brott, att båten kanske stals, säger Johan Sörensson, chef för rättsenheten vid Uppsalapolisen.
- Den förste ägaren har också fått åklagarbeslutet. Vi avvaktar nu och ser hur han agerar, säger Johan Sörensson.
Om den förste ägaren begär skadestånd för båten från polisen görs en utredning och Rikspolisstyrelsen beslutar om skadestånd ska betalas eller inte. Görs en stöldanmälan inleds en brottsutredning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!