Det är delar av det budgetförslag som minoritetskoalitionen, Allianspartierna plus Miljöpartiet, presenterade på måndagen.
Förslaget innebär en ökning av driftbudgeten med 77,2 miljoner till totalt 2 630,8 miljoner kronor, men samtidigt ligger ett effektiviseringskrav på 76,3 miljoner fördelat på nämnderna. Den största procentuella uppräkningen av driftbudgeten i förslaget har utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, 3,3 procent motsvarande 37 miljoner kronor.
Alla nämnder utom överförmyndarnämnden får en viss uppräkning av sina respektive budgetar jämfört med i år. Kommunstyrelsen får drygt tio miljoner mer än 2019:
– Det ser mycket ut men beror på att vi har valt att lägga pengar för digitaliseringsprojekt i en gemensam pott som nämnderna kan ansöka om pengar från. Där ingår också en satsning på att bli årets stadskärna 2025, säger Ingvar Smedlund (M), kommunstyrelsens ordförande.
Allianskoalitionen har valt ett fyraårigt perspektiv i budgetarbetet baserat på sex fokusuppdrag. Avsikten är att nämnderna ska samverka för att skapa förutsättningar för delaktighet i samhällsutvecklingen, för livslångt lärande, för möjligheter att leva ett självständigt liv, för gemenskap och aktiviteter, för en hållbar och trygg livsmiljö och för ett mångfasetterat näringsliv.
– Service och kontakter mellan kommun och medborgare inte minst på landsbygden är en viktig del. En dialog mellan politiker, tjänstemän och medborgare måste upprätthållas, säger Ulrika Ornbrant (C ).
Till fokusuppdragen har koalitionen fogat 20 allmänt formulerade mål som nämnderna förutsätts arbeta för att uppnå i så hög grad som möjligt under åren 2020-2023. Hur sparkraven och måluppfyllnad ska uppnås kommer nämnderna att presentera först i oktober.
I investeringsplanen är Västerledsskolan, gymnasiet och förskolor prioriterade projekt liksom en upprustad kulturskola.
– Flera bitar av centrumpusslet kommer att läggas under perioden, intresset från hotellföretag att etablera sig på Stattomten undersöks nu och ett beslut om nya gymnasiet ligger förhoppningsvis inte långt borta. En förstudie pågår om lokaler för Kulturskolan antingen i Kyrkbacken eller i Joar Blå, Det kan vara klart för beslut före sommaren och det samma gäller vad som ska ske med gamla kommunhuset, säger Ingvar Smedlund.
Oppositionspartierna kommer att presentera sina budgetförslag i samband med kommunstyrelsens sammanträde 21 maj. Kommunfullmäktige beslutar om budget 2020 vid sitt sammanträde 10 juni.
Ingen skattehöjning men fortsatt effektivisering
Ingen skattehöjning men krav på effektiviseringar i Enköpings kommuns verksamheter trots att resultatkravet i budgeten sänks från två till en procent 2020.
Enköpings Allianskoalition Jenny Gavelin (L), Ulrika Ornbrant (C ), Ingvar Smedlund (M), Bo Reinholdsson (KD) och Kenta Hällbom (MP).
Foto: Lotta Lille
Skattesatsen föreslås bli oförändrad 21,34 kronor per skattekrona.
Internräntan sänks från 2 procent till 1,5 procent.
Intäkter från realisationsvinster, budgeteras till 0 (noll) kronor, intäkter från försäljning av exploateringsmark kommer att hanteras som en positiv budgetavvikelse.
Resultatkravet 2020 sätts till 1 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag, 26,8 miljoner kronor. Målet för perioden hela perioden 2020-2023 är fortsatt 2 procent, och kraven kommer därför att öka åren efter 2020.
Budgetarbetet har utgått från de besparingsförslag som förvaltningscheferna presenterade i januari, anpassade efter respektive nämnds förslag.