Oppositionsrådet Jesper Englundh (S) tar upp tre konkreta saker som hans parti lyft. En cykelväg mellan Örsundsbro och Alstabadet, iordningställande av cykelvägen mellan Enköping och Haga och inrättande av en tjänst med ansvar för landsbygdsutveckling.
– Kommunen ska ta en cykelplan i år, och det är viktigt att de här cykelvägarna finns med där. En landsbygdsutvecklare kan rikta fokus mot landsbygdsfrågor, och självklart också bygga nätverk med alla goda krafter som finns ute i kransorterna, säger Jesper Englundh.
S koalitionspartner i den tidigare ledningen, Nystart Enköping, har också kvar kravet på landsbygdsutvecklare, men Anders Wikman (NE) säger att man inte är intresserad av att få en politisk diskussion som handlar om det ska vara kransortsråd eller landsbygdsutvecklare:
– Det viktiga är att kommunen skapar möjligheter och underlättar för människor och företag i kransorter och på landsbygden. Utbyggnad av förskolor, cykelvägar, kollektivtrafik och fibernät är exempel, säger Anders Wikman.
Utbyggnad av fibernät är något som också Anders Lindén (SD) tar upp som viktig för landsbygden:
– Fiber till alla är ett måste om landsbygden ska följa med i utvecklingen, och det gagnar både företag och privatpersoner, säger Anders Lindén.
Att kransorternas skolor är viktiga betonar samtliga, men Jesper Englundh lägger till att skolornas kvalitet också måste säkerställas:
– Det handlar till exempel om behöriga lärare och betygssättning, men också om en för låg elevpeng generellt, säger Jesper Englundh.
Tillgång till bostäder av olika slag i kransorterna tas upp av såväl Englundh som Lindén, men medan den förre nämner EHB som en möjlighet att genomföra det, säger den senare att ”lägenheter ska byggas”. Anders Wikman betonar däremot att bostäder i första hand är marknadens ansvar:
– Satsar kommunen vidare på en fungerande infrastruktur i vid mening lockar det fler bostadsbyggare och andra företag, säger han.
Jesper Englundh tar upp vikten av att öppna upp mötesplatser, med Meröppet vid biblioteket i Örsundsbro som exempel.
– Det är på gång även i Fjärdhundra. Vi vill naturligtvis få tillbaka bibliotek i Grillby men har inte lyckats. Kanske vore det möjligt att skolbibliotek där och i övriga kransorter återgår till att vara folkbibliotek men med service som en kombination av Meröppet och bokbuss, säger Jesper Englundh.