Ifrågasatt forskning på nytt institut

Ett institut för alternativ forskning, Cygnusinstitutet, öppnade i veckan i Bålsta. Institutet stöttas av kontroversiella och kritiserade personer. Etablerade forskare kallar deras teorier ovetenskapliga.

Kvartetten bakom Cygnusinstitutet. Fr v Thomas Tullholm, Elisabeth Johansson, Lena Ohlson och Trygve Forssten.

Kvartetten bakom Cygnusinstitutet. Fr v Thomas Tullholm, Elisabeth Johansson, Lena Ohlson och Trygve Forssten.

Foto: Roland Nordqvist

Enköping2007-03-06 00:01
Cygnusinstitutets planerade forskning bygger på teorin att det går att förändra vatten "strukturellt" genom att alstra virvlar i det. Virvlarna sägs ändra de elektromagnetiska frekvenserna i vattnet, vilket gör att mikroorganismer dör.
- Vi står inför ett paradigmskifte, säger biologen Trygve Forssten, som tillsammans cancerforskaren Lena Ohlson tagit initiativ till Cygnusinstitutet.
- Den etablerade forskningen är inte beredd att undersöka våra idéer så då får vi göra det själva.

En av sponsorerna bakom institutet heter Bertil Pettersson, en skåning som blev riksbekant när han sålde sin uppfinning vattenvirvlaren till riksdagen 2001. Apparaten skulle ha en allmänt positiv inverkan på livsprocessen, sades det. Några år senare (november 2005) kastade TV-mannen Sverker Olofsson uppfinningen i sin berömda soptunna sedan den dömts ut av experter.
Trygve Forssten bekräftar att det bland annat är Bertil Petterssons idéer som ligger till grund för den forskning man vill bedriva.
- Bertil Pettersson är en viktig person. Men det finns många andra som har fört fram liknande teorier.

När Hanno Essén, docent i teoretisk fysik vid Kungliga Tekniska högskolan, får höra om teorierna suckar han.
- Det här är ren pseudovetenskap. Vatten är en av de mest utforskade substanser som finns. Det finns inget samband mellan virvelrörelser i vattnet och elektromagnetiska fält.
Enligt ett pressutskick från Cygnusinstitutet har verksamheten tillkommit med stöd från Håbo kommun. Stödet har dock enligt kommunens näringslivscoach Per Andersson varit ytterst begränsat.
- Vi har förmedlat kontakt med en fastighetsägare. Så gör vi med alla som vill etablera sig i kommunen. Men vi har inte stött dem ekonomiskt.

Institutets verksamhet bedrivs än så länge i ett "privat icke vinstdrivande aktiebolag". Men på sikt vill intressenterna starta både en stiftelse och ett aktiebolag som får generera vinster.
Bidraget från Bertil Pettersson har garanterat hyran för en tid. Man har dessutom fått 200 000 kr i bidrag från Ekhagastiftelsen för att ta fram en forskningsplan. Anonyma givare har bekostat utrustningen i laboratoriet.
- Vi har donationer på gång från andra bidragsgivare men de vill vara anonyma, med hänsyn till att vår forskning är så kontroversiell, säger Lena Ohlsson.

Man hoppas också kunna få in pengar på en uppfinning som en annan av intressenterna, ingenjören Thomas Tullholm, utvecklat, en frekvenssändare som stör barkborrar.
- Om allt går väl hoppas jag att vi kan visa resultat redan om ett år, säger Trygve Forssten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om