En handfull projekt har följt, och förföljt, de politiska ledningarna i kommunen under flera decennier.
Nu är målet att det ska finnas färdiga förslag i god tid före valet i höst.
Var ska kulturhuset och kulturskolan ligga? Vart ska vi gå för att besöka det nya Kommunhuset? Var ska Enköpingsbor och turister smidigt kunna parkera? Och gymnasiet, var ska det ligga?
I torsdags eftermiddag, efter det ordinarie mötet i kommunstyrelsens plexutskott, var representanter för samtliga partier inbjudna till en drygt två timmar lång workshop om centrumutvecklingen.
– Vi har samlat på oss kunskap genom flera utredningar, bland annat kulturhus- och kommunhusutredningarna, parkeringspolicyn och trafikstrategin samt konsultrapporten från Archus Development. Nu startar beslutsprocessen, konstaterar plexutskottets ordförande Anders Wikman (NE).
Vad händer nu närmast?
– Tiden fram till nästa plexmöte den 8 mars ska plan- och exploateringsavdelningens tjänstemän bearbeta de utredningar och den fakta som finns och komma med ett förslag. Därefter blir det ett första samråd som ska gå ut till alla partier, säger Anders Wikman.
Efter tre veckor ska samtliga partier ha sagt sitt.
– Tjänstemännens professionalism ska kroka arm med politiska inspel, formulerar sig Wikman.
Tiden mellan den 8 och 29 mars, och hur partierna tar emot tjänstemännens förslag, kan bli avgörande för fortsättningen. Det 12 april ska förslaget från planchefen Patrik Holm komma tillbaka till plexutskottet för granskning, en sorts finputsning.
När plan-, mark- och exploateringsutskottet träffas igen den 31 maj ska det färdiga förslaget klubbas. Är pusslet lagt då?
Från oppositionen är man nöjd med att det nu finns ett färdigt tidsschema.
– I det här läget kommer vi inte med några partipolitiska förslag, inga pekpinnar eller politiska låsningar från något håll. Vi vill inte att det ska gå prestige i saker ting, säger Ingvar Smedlund (M) på pressträffen efter plexmötet.
Wikman och Smedlund säger att det finns tankar på att bjuda in allmänheten och få fler synpunkter i samband med Enköpingsmässan 20-21 april.
De nio platser som finns med i Enköpingspusslet är Stattomten, Joar inklusive parkeringen, Kyrkbacken, Kommunhustomten, gymnasieskolan och dess omgivningar, hamnen, kvarteret Fältskären (Pausparkeringen), Traktorparkeringen vid Gustav Adolfs plan och Stockholmsvägens parkering.