I höst blir efterlängtade Österleden klar

Just nu grävs det för fullt mitt inne i den djupa skogen ovanför Rickeby.I höst ska den sedan många år planerade Österleden till slut gå att köra på. Den som vill ut till motorvägen från Fanna och Gånsta kommer då att slippa ta omvägen genom staden.

Utsättarna Per Eriksson och Joakim Johansson markerar var Österleden ska grävas. Vägen blir tvåfilig och hastighetsbegränsningen blir 70 km/h.

Utsättarna Per Eriksson och Joakim Johansson markerar var Österleden ska grävas. Vägen blir tvåfilig och hastighetsbegränsningen blir 70 km/h.

Foto: Maria Lindblom

Enköping2004-01-17 00:00
Efter år av väntan och debatt har många Enköpingsbor tappat intresset för de planerade kringfartslederna. Men nu har bygget av Österleden satt igång igen och den första bilturen på vägen blir möjlig redan före nästa vinter.
Etappen som byggs är tre kilometer lång och anläggs till största delen av Skanska på uppdrag av kommunens gatukontor.
— På grund av att den arkeologiska utgrävningen pågick länge så kunde vi inte handla upp hela sträckan på en gång. Därför kommer gatukontoret att bygga den allra sista biten, det vill säga 300 meter ut till Boglösavägen, säger kommunens gatuchef Mats Jonsson.

Inga fynd
Den sista biten kommer att gå över åkermark vid Boglösavägen, på den mark som arkeologerna grävde i senast.
— De hittade inget som kräver fortsatta utgrävningar just där vägen ska dras. Men mer värdefulla fynd kan enligt arkeologerna finnas längre upp mot skogsbrynet vid åkern, säger Mats Jonsson.
Den nya vägen innebär i praktiken att alla som bor åt Fannahållet och Gånsta kommer att kunna köra ut på E 18 eller Boglösavägen, utan att behöva passera genom stadskärnan.
Tanken med kringfartsleden är också att de tunga transporterna ska ledas bort från stadstrafiken. Exempelvis flistransporterna till värmeverket kör alltid på stadens små gator.

Ringled
— Slutresultatet, när Österleden och den än så länge bara planerade Söderleden kopplas ihop, blir en så kallad ringled som finns runt många andra städer. De tunga transporterna och den mesta biltrafiken ska kunna välja att köra utanför stadskärnan, säger Mats Jonsson.
Vägbygget har inte tagit sig genom skogen än så vägarbetarna arbetar lite i det tysta.
— Att vi är här på vintern beror på att marken till viss del är så sank att den bara håller för de tunga maskinerna när marken är fryst. Det perfekta vädret för att gräva här är några minusgrader, säger Per Eriksson, en av utsättarna.
Och i höst blir det alltså invigning av halva ringen. Men om det blir något kalas eller en present åt den förste bilföraren på vägen, har Mats Jonsson inte hunnit tänka på.
— Vi lägger asfalt i höst och sedan är det bara att köra. Någon invigning har vi inte planerat än, men det kanske är en bra idé, säger han.

Fakta
* Redan för tolv år sedan byggdes 1,5 kilometer på Österleden. Det är den vägsnutt som går ner mot Rickeby på Enköpingssidan om Annelunds trafikplats.
* Under planeringsprocessen protesterade villaägare i Gånsta mot det första förslaget. Därför gjordes en östligare sträckning än som var tänkt från början. Andra gången planen skulle beslutas var det närboende och Naturskyddsföreningen som protesterade. Överklagandena avslogs av länsstyrelsen.
* Hela Österleden har kostat cirka 22 miljoner kronor och den är 4,5 kilometer lång.
* Vägen blir tvåfilig och lite bredare än en så kallad landsväg. Hastighetsbegränsningen blir 70 kilometer i timmen.
* Kommunen har löst ut sju markägare efter den sista vägsträckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om