'I begynnelsen skapade Gud Enköping'
Skapelseberättelsen ur ett Enköpingsperspektiv.Det är tråden i Sju dagar, det ovanliga kyrkspel som under alla föreställningar de senaste fem åren har fyllt Vårfrukyrkan till sista plats.
Som vanligt blir det mycket dans (i år ledd av koreograf Zandra Sjögren) ett färgsprakande ljusspel av Joen Beckeld till musikstycket Toccata och många söta barn i paradiset. Musik, dans, sång, ljus och dramaturgi vävs ihop av spelets författare Hasse Eson som kommer in som berättare.
Spelet, som mer kan liknas vid en musikal än ett traditionellt kyrkospel, har undertiteln "När Gud skapade Enköping".
Hur kommer man på en sådan här idé?
— Jag satt och läste bibeln och så tyckte jag att det stod Enköping på ett ställe. "I begynnelsen skapade Gud himmel och jord" och så vidare och i slutet tyckte jag att det stod "skapade Enköping", säger kåsör och radiopratare Hasse Eson som spann vidare på infallet.
Gud besökte Enköping
Han tänkte på hur det skulle bli om Gud kom på besök till Enköping i dag och skrev ett kåseri för Enköpingsposten som han samtidigt använde i radio Uppland. Därefter kom idén om ett kyrkspel och ett samarbete inleddes med kyrkoherde Anders Grape.
I dag medverkar hela 150 personer i det färgsprakande spelet. Det är Enköpingsbor som är alltifrån munkar och nunnor till ormen i paradiset. Vad man än sysslar med i kyrkspelet så är man viktig. Tanken är att skapa något av allt det som redan finns i staden, istället för att köpa kultur utifrån. Så är exempelvis en stor del av musiken skriven av musikskolans rektor Sune Löfgren.
- Fast jag har varit trubadur i 31 år och medverkat i många musikaliska sammanhang så har jag aldrig upplevt något liknande musikaliskt sett. Det kanske är stämningen i kyrkolokalen och tystnaden hos publiken som gör det, säger sångsolist Björne Lindström.
Förra året stod folk i två timmars kö för att få biljetter till spelet. Fem föreställningar inklusive generalrepetition kommer att ges på fredag, lördag och söndag.
Är det ingen som förargas över att ni lägger in lokala tolkningar i skapelseberättelsen?
— Jo, visst finns det några som inte tycker om det här. Adam och Eva har kroppsstrumpor så att de ser nakna ut och sådant passar förstås inte alla. Men å andra sidan passar det många andra, säger Hasse Eson.
Han har tidigare skrivit pjäser, medverkat i revyer i Stockholm med mera utanför kyrkans väggar. Men inget har haft sådan genomslagskraft som Sju dagar.
— Kanske beror det på ett bra samarbete med begåvade människor, att det blir så bra ljud- och ljuseffekter i kyrkan eller att vi har med många charmiga och spontana barn, säger Hasse Eson. Han passar på att berätta att alla som varit på föreställningen kommer att få en förbjuden frukt med sig hem. Närmare bestämt ett äpple av sorten Ingrid Marie.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!