Huvudlössen kammas fram och bort
I dag, fredag, inleds en tredagars avlusningskampanj i Enköping. Samtliga skolor deltar i kampanjen, och alla föräldrar uppmanas kamma sina barn och sig själva under helgen för att få stopp på spridningen av de blodsugande små kräken.
Foto: Lotta Lille
- Jag visste ingenting om löss när jag första gången upptäckte att en av pojkarna fått löss. Inte ens att de lever på att suga blod. Jag trodde att löss hörde gamla tider till, och att de trivdes i smuts, säger Marianne Segersvärd.
- Men efter att ha luskammat såväl pojkarna som Internet vet jag nu att löss trivs ännu bättre i rena hår, det blir ju lättare för dem att suga blod då, och dessutom hittade jag avlusningsdagarna.se, en websida som berättar om kampanjen Avlusningsdagarna.
Bred kampanj idealiskt
Marianne Segersvärd tyckte att en bred gemensam kampanj i alla skolor skulle vara idealiskt för att få stopp på spridningen av löss.
- Det räcker ju med att de finns kvar på en person så finns risken att de sprider sig och återsmittar dem som redan har behandlats mot löss och blivit av med dem, säger Marianne Segersvärd.
Skolchefen tyckte att deltagande i avlusningsdagarna var en bra idé, och lämnade till samordnande skolsköterskan Ritva Eriksson att organisera den i kommunens skolor:
- Löss är vanligare än man tror, och förekommer på alla skolor. Det viktigaste är att avdramatisera det här med löss bland barn och föräldrar. Vem som helst kan drabbas, och vet man om det och hur man gör för att bli av med dem är mycket vunnet, säger Ritva Eriksson.
Kamma alla
Informationsmaterial om kampanjen och om vad föräldrarna förväntas göra den här helgen har gått ut till alla föräldrar.
- Det viktigaste är att kamma alla familjemedlemmar och kolla om där finns löss eller gnetter, lusäggen som är millimeterlånga och sitter fast på hårstråna. Kamma flera gånger under helgen, och hittar man löss ska man behandla mot dem.
För skolsköterskorna är det inget konstigt med huvudlöss, de är vana vid att de dyker upp i enstaka fall och ibland som rena epidemier.
- Men det är bra att föräldrar engagerar sig i detta, och vi hoppas att alla verkligen kammar sina barn och sig själva den här helgen oavsett om man tror sig ha löss eller inte.
I UNT:s spridningsområde deltar alla skolor i Knivsta, Enköping, Tierp och Sigtuna. Ett antalskolor i Norrtälje och Uppsala deltar men ingen från Östhammar, Heby och Älvkarleby.
FAKTA Lusbekämpning:
Löss bekämpas först och främst med luskam. Med noggrann kamning undersöker man först om det finns löss eller gnetter i håret. Kamma sektionsvis från hårbotten och ut, och från olika håll i varje sektion. Det är lättast att se mot ett ljus underlag om löss faller ur.
Lössen är grågula och 2-3 millimeter långa. Äggen är gulvita och kallas gnetter. De är en millimeter långa och sitter fast på hårstrån nära hårbotten. Lössen trivs där det är lite fuktigt och varmt, ofta bakom öronen, i nacken och vid hårfästen.
Om man hittar levande löss ska man behandla med läkemedel som finns på apotek, och fortsätta kamma, helst varje dag under behandlingstiden och 14 dagar efter avslutad behandling.
Man ska inte behandla med läkemedel "för säkerhets skull".
Apoteken har informationsblad om huvudlöss och behandling mot dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!