Hon har hunnit med att jobba för Försvarsmakten i Enköping, Strängnäs och Arboga. Idag är hon verksam på Högkvarteret i Stockholm, men hennes resa började här i Enköping år 1986.
– Jag blev direkt fascinerad av Försvarsmaktens verksamhet, den är mycket omfattande och komplex.
Maritha var 27 år när hon började som vikarie på en ekonomibefattning vid Verkstadsförvaltningens stab, som då var lokaliserad inom garnisonen i Enköping.
– Jag tänkte bli lärare, men när jag väl började som vikarie inom Försvarsmakten kom jag aldrig därifrån, säger hon och skrattar.
Maritha Küller har civil utbildning inom både ekonomi och juridik och är civil tjänsteman. Det vill säga hon arbetar inom Försvarsmakten men har inte genomgått en direkt militärutbildning. Däremot har hon ett antal längre utbildningar vid dåvarande Förvaltningsskolan och Militärhögskolan.
– På mitten av 90-talet blev jag regional inköpschef för Mellersta militärområdet, då fick jag möta hur det är att vara civil inom det militära på riktigt.
Inom Försvarsmakten arbetar cirka 5 400 civila. Att komma in som civil inom den militära strukturen, dessutom som ung och kvinna, var inte alltid så lätt.
– Jag var den första kvinnliga, civila inköpschefen på den nivån. Det var en utmaning där jag verkligen prövades. Jag hade inte det militära sättet att arbeta på, så det var två världar som möttes. Det var riktigt tufft ett tag, men utvecklande och lärorikt.
Kompetens, att våga vara tydlig och ärlig är faktorer för att lyckas som civilanställd i Försvarsmakten enligt Maritha Küller. I december 2017 blev hon befordrad och är idag omstruktureringsansvarig för logistik och materielförsörjning inom ett projekt som handlar om stora, organisatoriska förändringar. Försvarsmaktens förtjänstmedalj i silver delas ut till någon med "Stort personligt mod, förtjänstfull insats som gagnat Försvarsmakten", enligt Försvarsmaktens hemsida.
– Enligt motiveringen fick jag den för att ha verkat i Högkvarteret på ett positivt sätt och varit en bra ledare och sektionschef.
Förutom att få medalj blev hon även i december utnämnd till civil CF5. För en civil är det samma nivå som en militär överste. Maritha Küller är ett levande bevis på att det går att göra karriär inom Försvarsmakten som civil.
– Nyckel till framgång är drivkraft och nyfikenhet. Att man är erkänt kompetent inom sitt område, och har bra medarbetare och rådgivare. Men man ska inte underskatta turen med att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle, det har jag haft förmånen att vara.