På grund av sin cerebral pares, cp, har Nicole Blomgren, 22 år, besvär att gå och ta sig runt i samhället och färdtjänst har därför varit en viktig del i hennes liv. Men när hon i år skulle skicka in sin ansökan om förlängning begärde Enköping kommuns färdtjänsthandläggare att hon skulle filma och skicka in ett gångprov, trots att hon redan hade skickat intyg från både läkare och sjukgymnast.
– Jag tyckte att det var förnedrande och jag kände att mitt människovärde sänktes.
Dessutom har Nicole behövt skicka in en ansökan om tillstånd för färdtjänst varje år. Något hon tycker är underligt.
– En kronisk sjukdom är en kronisk sjukdom. Det är ju inte så att man vaknar en dag och så är cp-skadan borta, säger Nicole Blomgren.
Elisabeth Hallström, som jobbar som färdtjänsthandläggare på Enköpings kommun säger:
– Vissa funktionsvariationer kan förändras över tid till att bli bättre eller sämre och ibland kan det också vara skillnad på vinter- eller sommartid.
Varför anser du att Nicole Blomgren behöver göra ytterligare ett prov?
– De intyg som skickades in var inte fullständiga och därför begärdes ett komplement.
När Elisabeth Hallström talade med Nicole i telefon skedde nästa övertramp, enligt Nicole.
– Hon frågade efter min mamma. Det var förnedrande eftersom att jag är 22 år, är en vuxen människa och det är inget fel på mitt förstånd.
Nicole berättar att hon stod på sig och vägrade filma gångprovet.
– Till slut gav hon sig, men nu måste jag skicka in massa intyg. Det är fruktansvärt att jag fortfarande måste bevisa att jag har den här funktionsvariationen.
Nu väntar en anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO.
– Mycket i mitt arbete gällande funkispositivism handlar om att stå upp för folk som inte har en egen röst. Därför var det också väldigt viktigt att göra en markering på att det här inte var okej, oavsett vad, säger Nicole Blomgren.
Nicole arbetar ideellt med funktionsvariationsfrågor och är väldigt aktiv på sociala medier. Efter nämnda problem med färdtjänsten startade hon uppropet #vemfanståruppföross som är riktat till funktionsvarierade och deras anhöriga.
– Det är en plattform för funktionsvarierade att få en röst. Uppropet betyder mycket för mig personligen. Jag hade behövt något liknande när jag var yngre och därför har det just nu blivit min största drivkraft. Det här är något jag vill ta upp till politikerna, jag vill ta det här till en högre nivå.