Holm räknas snart inte alls

Första januari 2010 försvinner Holms församling, Sveriges minsta. När tio församlingar blir en uppgår de 26 invånarna i Holm i nya Lagunda församling. Det innebär också att lilla Holm faller bort som en egen enhet i befolkningsstatistiken.

Friherre Sten Banér är en av de 26 personer sonm bor i Holms församling öster om Örsundsbro.

Friherre Sten Banér är en av de 26 personer sonm bor i Holms församling öster om Örsundsbro.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Enköping2009-03-28 08:07
I folkräkning efter folkräkning har Holms församling, utanför Örsundsbro, särskilt omnämnts som Sveriges minsta. Sist det begav sig uppgick invånarantalet till 26 personer, 15 män och 11 kvinnor. Men efter första januari 2010 blir det inte möjligt att särskilja församlingens invånare från de i Gryta, Biskopskulla, Fittja, Fröslunda, Giresta, Hjäls­ta, Holm, Kulla, Långtora och Nysätra. Tillsammans bildar de tio församlingarna i ­Gryta pastorat, öster om Örsundsbro, nya Lagunda församling.
Varför det har blivit så här är inte svårt att förstå när UNT tar omvägen över Hjälsta till Holms kyrka. Det handlar om gamla jordbruksbygder och kyrkorna ligger som ett pärlband längs vägen.

Där allmän väg tar slut hittar vi Holms kyrka, vackert belägen mellan Lårstaviken och Gorran. I kyrkobeskrivningen påpekas särskilt att detta är ärkestiftets minsta församling. "Den torde dessutom vara den minsta kyrkosocknen i riket, om man därmed betecknar en socken som har en egen kyrka att förvalta."

Friherre Sten Banér, från Sjöö slott i närheten, lånar den tunga nyckeln av de närmaste grannarna och låser upp. Han har varit kyrkvärd och kyrkorådets ordförande i Holms församling sedan 1946.
- Administrationen har varit väldigt jobbig i och med att vi varit så få. Det har varit svårt att besätta posterna i kyrkorådet under halva 1900-talet och fram tills nu. Och vi har haft många diskussioner om hur det skulle lösas. En del ville behålla sin församling och tyckte att det skulle vara som det alltid har varit.

Fast själv har Sten Banér inga egentliga invändningar, utan ser utvecklingen som oundviklig. Det hålls inte mer än tre-fyra gudstjänster om året i kyrkan numera och det finns bara två kyrkvaktmästare och en kyrkoherde för hela pastoratet.
Men det såg faktiskt ännu värre ut på 1940-talet. Holms kyrka var en tid en ödekyrka innan man lät byta ut taket och återinvigde kyrkan 1950.
- Då var det spännande och engagemanget för kyrkan var stort. Men sedan trappades det ner allt eftersom.

Men samtliga invånare har fortsatt att vara medlemmar i Svenska kyrkan. Något som resulterat i att Holms församling även fått titeln Sveriges kyrkligaste.
- Fast det är nog bara av ohejdad vana som folk fortsätter att vara med. De är ju inte särskilt aktiva, muttrar Sten Banér.
Han påpekar att sammanslagningen inte innebär att verksamheten läggs ner. Den kommer att drivas vidare på samma sätt som tidigare.

Kanske kommer förändringen att märkas mest just i den officiella befolkningsstatistiken. För eftersom folkbokföringen utgår från församling och kommun kommer det att bli betydligt svårare och kräva specialbeställningar från Statistiska centralbyrån för dem som vill följa just lilla Holm.

Det här är något som Sveriges hembygdsförbund länge protesterat emot. Man har bland annat påpekat att en mängd statistik baseras på de gamla socknarna, som ursprungligen oftast sammanföll med församlingsgränserna. Nu när 700 församlingar försvunnit bara sedan år 2000 tycker förbundet att det vore bättre att övergå till att folkbokföra per socken igen.

En statlig utredning arbetar för tillfället med frågan och utredningssekreterare Anna Sjöstrand berättar att ett betänkande kommer till hösten.
Sten Banér tycker det verkar vara en bra idé att återinföra sockenbegreppet.
- Förmodligen kommer det att finnas de som vill göra uträkningen över befolkningen här i alla fall och då kan de väl kalla det för socken i stället. Det vore väl trevligt, ­säger han, tar nyckeln och ­låser kyrkan bakom sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!