Höger om, vänster om? Detta med höger och vänster är inte så lätt utan i stället lätt att få om bakfoten som i en något nattstånden insändare i EP 22 februari.
Men om vi tar det från början så uppkom begreppen höger och vänster i Nationalförsamlingen i Paris efter franska revolutionen. Sedan dess har det snart gått 228 år och den endimensionella etiketteringen med höger och vänster är knappast giltig längre, snarare överspelad. Var ska man placera till exempel danska Venstre?
Nej, dagens politik är minst tvådimensionell, vilket gör att många partier inte kan placeras till höger eller vänster. Det gäller bland andra SD, vars halvtomma politik har inslag över hela skalan. Att kalla dem vänster- eller högerextrema är sålunda meningslöst och lika tokigt. Rasister finns överallt och torde inte ha ett dugg att göra med höger eller vänster i politiken.
Inte heller den liberala rörelsen passar in på höger-vänsterskalan. Liberalismen är för övrigt mycket äldre än denna och har vuxit fram under flera hundra år och tydligast under 1600- och 1700-talen med bland andra John Locke, Voltaire, Adam Smith och inte minst Mary Wollastonecraft. Dåtidens liberalism genomsyrar den Amerikanska konstitutionen, 1787, med Benjamin Franklin som främste författare.
I Sverige genomdrev liberalen Anders Chydenius 1766 världens första tryckfrihetslag, 250 år i fjol. Liberalismen är sålunda betydligt äldre än den yrvakna socialism som dök upp under andra hälften av 1800-talet med bland andra Marx.
Liberalismen ger varje människa både frihet och ansvar att forma sitt eget liv. När människor får möjlighet att lyckas utvecklas hela samhället, vilket även skapar resurser att bygga skyddsnät. Mot detta står socialismens kollektivism där individen glöms bort och reduceras till ett initiativlöst nummer. När ingen får vara förmer samlas alla på botten.
Liberalismen innebär därför även frihet att vara olika, att inte stoppas in i en fyrkantig standardbox utan att vara sig själv, så länge man inte skadar andra, helt enligt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, 1948.
Men på en fiktiv höger-vänster-skala passar liberalismen inte in.