Regeringen har beslutat att ändra jaktförordningen så att det blir tillåtet med skyddsjakt på årskalv av dov- och kronhjort från den 1 juli till den 15 april. Detta för att minska de skador som hjorten orsakar i markerna.
– Min spontana reaktion är att det är en väldigt lång tid. Dovhjorten föder sent och första juli kan kalven knappt stå på benen. Det hade varit bättre mellan augusti och mars, säger Stefan Holm, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Uppsala län.
Kronhjorten växer däremot fort och Stefan Holm menar att det finns risk för förväxling mellan årskalvar och de som är ett år äldre.
Regeringens beslut kom helt oväntat för jaktorganisationerna.
– För oss kom det som en blixt från en klar himmel, det är inte något som diskuterats med oss. Troligen bottnar det i att man vill minska administrationen för vissa länsstyrelser i län där skyddsjakten är stor, säger Stefan Holm.
De som idag söker skyddsjakt på dov- eller kronhjort får det i allmänhet men med de nya reglerna behöver man inte längre något tillstånd av länsstyrelsen.
I Uppland är dov- och kronhjortsstammarna främst koncentrerad till Trögden och Enköpings-Näs söder om Enköping samt till Bälinge utanför Uppsala.
– Enköpings-Näs är det område som har den absolut tätaste stammen av dovhjort i länet, säger Stefan Holm.
I exempelvis åkrar med höstoljeväxter kan betes- och trampskadorna efter dovhjort bli stora då dov ofta går i större flockar. Kronhjorten orsakar ofta skador i unga granplanteringar där den gnager bark.
De nya reglerna tror Stefan Holm inte kommer att ha så stor betydelse för hjortstammens storlek. Hjorten sprider sig snabbt och både stammen och avskjutningen ökar med tio procent per år.
– Men det kan ha en psykologisk effekt för markägarna, att de har möjlighet att skydda sin gröda.
Vid länsstyrelsen i Uppsala får man in några ansökningar per år om skyddsjakt på hjort. Lokalt kan problemen med skador vara stora speciellt efter dovhjort som gärna går i stora flockar på öppna fält.
– Generellt handlar jakten om att få hjorten att välja ett annat område en tid. Populationen reglerar man under den ordinarie jakttiden, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare vid länsstyrelsens miljöavdelning.
För kronskötselområden kan de nya reglerna bli en nackdel.
– Det kan bli svårare att planera jakten då man inte vet hur många kalvar som skjuts, säger Sebastian Olofsson.
De nya jaktreglerna träder i kraft från årsskiftet.