En ny entrébyggnad vid parkeringen i Hårby står redan på plats, liksom holkarna med fågelfakta som ska göra den kilometerlånga promenaden ut till fågeltornet mera tilltalande för barn.
– Föräldrar har tackat för holkarna som gjort det betydligt enklare att utan övertalning få barnen att gå hela vägen till tornet, säger Per-Ola Borgestig, reservatsförvaltare vid länsstyrelsen.
Av de totalt 140 naturreservat som finns i länet sköter naturmiljöenhetens tio anställda drygt 100 med hjälp av arrendatorer och inhyrda företag. Hjälstaviken är ett högprioriterat reservat i naturmiljöenhetens planering. Fågelsjön har internationellt rykte som fågelskådningslokal och uppskattningsvis 50 000 besökare under ett år.
Entrébyggnaden är en del i satsningen, och den ger inte bara en skyddad rastplats med tak, bord och sittplatser. Där kommer när allt är klart också information att finnas om reservatet och allt det har att erbjuda natur- och fågelintresserade besökare.
Nästa steg i satsningen på Hjälstaviken är gömslet på andra sidan viken. Upphandling av bygget pågår, men virket är redan på plats. Det är ekar utgallrade i reservatet Hjulsta ekhagar i sydvästra delen av Enköpings kommun som tagits till vara, sågats upp och nu kommer att användas till det 45 kvadratmeter stora gömslet, skapat för att vara tillgängligt även för rullstolsburna.
– Tillgänglighet är ett mål som finns för länets naturreservat. Alla kan naturligtvis inte ta sig till alla reservat, men de vi satsar extra på gör vi så tillgängliga som möjligt, säger Lennart Nordvarg, naturvårdsdirektör.
Arrendatorerna på statens marker runt Hjälstaviken, och lantbrukarna som äger den övriga marken, har de senaste åren haft problem sedan delar av betesmarkerna inte godkändes för miljöstöd från EU.
Nu har nya betes- och skötselplaner tagits fram av länsstyrelsen och hagarna har gjorts i ordning.
– Det senaste året har kontakterna med länsstyrelsen blivit mycket bättre. Våra synpunkter tas till vara på ett annat sätt nu, säger Madelene Johansson, en av markägarna, och får medhåll av Kent och Reino Johansson som också har betesdjur på flera platser runt viken.
Ännu ett projekt som diskuteras vid Hjälstaviken är en fiskväg vid dammen i Ekolsund som skulle göra det möjligt för fisk från Ekolsundsviken att gå upp i Hjälstaviken för att leka.
Hjälstaviken blir allt populärare
Nöjdare djurhållare och bättre tillgänglighet är resultatet av det arbete som länsstyrelsens naturmiljöenhet har lagt på naturreservatet vid Hjälstaviken det senaste året.
Möte mellan länsstyrelsepersonal och djurhållare vid hjälstavikens naturreservat
Foto: Lotta Lille
Hjälstaviken
Välbesökt fågelskyddsområde
Hjälstaviken i nordöstra delen av Enköpings kommun är naturreservat och ingår också i ett större Natura 2000-
område. Som fågelsjö är den känd och uppskattad utanför Sveriges gränser. Totalt omfattar reservatet drygt 800 hektar öppet vatten, vassområden, strandängar och torrare hagar. Vid Parnassen i vikens södra ände finns också ädellövskog.
Runt viken går en åtta kilometer lång vandringsled med spänger över våta områden. På östsidan ligger Kvarnberget med en bra utsiktsplats, på västsidan Hårby med huvudentrén och hårdgjord väg ned till fågeltornet.
Hjälstaviken är ett fågelskyddsområde som vandringsleden bildar gräns för.