Hjälp att hantera bråkiga barn
Det finns hjälp att få för föräldrar som tycker att de tappat kontrollen över sina barn. Ett föräldrautbildningsprogram som utvecklats i Kanada används med framgång i Sverige. Enköping har varit pilotkommun för Copeprojektet i Uppsala län.
Agneta Hellström, utbildningsledare med beteendevetenskaplig utbildning på BUP, samordnar Cope-utbildningarna i Uppsala län.
— Uppsala läns kommuner ligger långt framme när det gäller Cope-kurser, men de har provats också i bland annat Linköping och Malmö, säger Agneta Hellström.
Erbjuds alla föräldrar
Först av alla i länet var Enköpings kommun som redan 2002 startade den första Cope-gruppen. Sedan dess har ytterligare tre kurser hållits, de två senaste håller just på att avslutas.
— Kurserna erbjuds alla föräldrar, och de som tycker att de har problem med att styra sina barn kan anmäla sig till dem. Det är alltså aldrig fråga om att någon "expert" har pekat ut barnet som besvärligt i ett eller annat avseende, utan föräldrarna bedömer och avgör själva om de vill och behöver delta.
Cope-kurserna riktar in sig på unga barn, konkreta situationer och olika sätt att hantera dem:
— Grupperna kan vara stora, upp till 25 deltagare och två ledare för varje grupp. Deltagarna träffas tio eller elva gånger, en gång i veckan, och varje träff inleds med en videofilm som visar en situation där ett barn agerar på ett sätt som inte är önskvärt. Även förälderns reaktion visas, och utifrån scenen diskuteras olika sätt att hantera liknande situationer, säger Agneta Hellström.
Medvetet bemötande
Videofilmerna ger möjlighet att se och diskutera misstag, och också att resonera sig fram till andra sätt att bemöta barnet.
Cope-diskussionerna ska leda fram till ett medvetet och systematiskt sätt att bemöta de svårstyrda barnen för att komma fram till önskvärda beteenden.
- Det kan handla om uppmuntran och beröm, men också om hur en förälder kan förebygga situationer där problem kan uppstå.
- Föräldrar kan uppleva att de mer eller mindre abdikerat från sin föräldraposition och barnet har tagit över. För dem innebär Cope-kursen en väg att återeerövra föräldraskapet, förstå och hantera problemsituationer och därmed också återupprätta det egna självförtroendet, säger Agneta Hellström.
Fakta
I Enköping har hittills fyra Cope-kurser hållits, i Håbo och Östhammar vardera en. I Uppsala har också fyra Cope-kurser hunnits med, och i Tierp och Älvkarleby planeras just nu för kurser.
BUP och Agneta Hellström samordnar kurserna och utbildar ledare för Cope-kurser. Kommunerna anordnar kurserna, och huvudmännen kan vara olika. I Enköping är det skolförvaltningens resursteam, i Uppsala socialtjänsten.
Utvärdering av kurserna sker på två sätt, dels frågar man vad deltagande föräldrar tycker om kurserna, dels ska man kontrollera om faktiska förändringar till det bättre har skett med barnen. Utvärderingarna är ännu inte sammanställda.
De allmänna omdömena från deltagande föräldrar är mycket positiva, enligt Agneta Hellström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!