Jan Lundström, verksamhetsledare vid Biologisk Myggkontroll, som sedan början av 2000-talet ägnat sig åt bekämpning av översvämningsmyggor kring Nedre Dalälen, berättar att han aldrig varit med om en så myggfattig säsong i området.
– Sommaren är historisk. Så här låga nivåer av mygg har vi inte sett sedan vi började arbeta i det här området, berättar han.
Den kyliga våren i kombination med extremt låga vattennivåer, liten regnmängd och fortsatt låga temperaturer är huvudorsaker till att så få myggor kläckts under sommaren. Och i de myggfällor som regelbundet inspekterats har det i stort sett inte påträffats några myggor alls.
– Den största mängden mygg som fångats i en enskild myggfälla under en natt är 390 stycken – att jämföra med rekordet som lyder på 77 000 myggor, förklarar Jan Lundström.
I fjol utfördes en bekämpningsinsats, året dessförinnan tre bekämpningsinsatser – varav två var rekordstora. Hittills den här säsongen har alltså bekämpningsteamet i stället fått ägna sig åt inspektioner och kontroller.
– Den delen av jobbet är detsamma, och det har blivit ovanligt många resor i området den här säsongen, men ingenstans dit vi kommit har vi hittat vare sig översvämningar eller myggor. Områden som brukar vara blöta har i stället ofta varit hårda och torra, berättar han.
Konsekvensen av en myggfri säsong är svår att bedöma, förutom många insparade miljoner, enligt Jan Lundström.
– Troligen har det ingen inverkan på kommande år eftersom det fortfarande ligger miljarder ägg därute och väntar och som kläcks så fort vattnet kommer, berättar han.
En konkret konsekvens är att bekämpningsteamet hittills fått uppleva något av en återhämtningssäsong. Själv har Jan Lundström haft fyra veckors semester under sommaren, vilket inte hänt sedan 90-talet.
– Det känns lite konstigt – samtidigt som vi är laddade och förberedda för att bekämpa mygg så är det naturligtvis jättebra att vi inte har behövt göra några bekämpningsinsatser, säger Jan Lundström.
Men att redan nu blåsa faran över för den här säsongen är alltför tidigt, varnar Jan Lundström.
– Skulle det börja regna och bildas översvämningar i markerna så kommer det fram larver, det vet vi, och då måste vi kanske göra en bekämpningsinsats. Därför har vi fortsatt beredskap hela augusti ut, säger han.