Hästgödsel kan påverka miljön

Även hästgödsel kan ge oönskat läckage i grundvattnet och nu jobbar kommunen med att inventera hästgårdar i trakten.

Även hästgödsel kan läcka ut i grundvatten om det inte lagras rätt. Gödsel i hagar kan även sprida parasiter.

Även hästgödsel kan läcka ut i grundvatten om det inte lagras rätt. Gödsel i hagar kan även sprida parasiter.

Foto: STAFFAN ALMQUIST / TT

Enköping2019-07-07 21:00

Inventeringar av hästar i kommunen har gjorts i omgångar sedan början av 2000-talet. Någon exakt koll på antalet hästar och hästgårdar har inte miljö- och byggnadsförvaltningen och därför görs nu en ny hästinventering.

– Det finns ungefär lika många hästar som mjölkkor i landet men hästgårdarna är så små att de inte har anmälnings- eller tillståndsplikt och därför har man inte samma koll på hästarna, säger Mattias Hogvall, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Enköpings kommun.

Anledningen till att man vill ha koll på antalet hästar är dels ur miljösynpunkt då det är viktigt att gödselhanteringen sköts rätt för att gödslet inte ska orsaka läckage i grundvattnet. Men det är även en hälsofråga för djuren.

– Gödsel kan sprida parasiter som är skadliga för hästar och det är exempelvis viktigt att man mockar i hagarna, säger Mattias Hogvall.

Den som håller mer än två hästar måste lagra gödslet så det inte orsakar läckage i omgivningen och ha lagringsutrymme för sex månaders gödselproduktion.

– Många hästägare väljer att lägga gödslet i en container eller vagn för att sedan köra det till någon bonde som har mark att sprida det på, säger Mattias Hogvall.

Hittills visar inventeringen att det finns 1 151 hästar i kommunen men mörkertalet är troligen stort då det är svårt att få fram uppgifter om mindre hästhållare.

– Vi uppskattar att det finns mellan 1 500 och 1 800 hästar i Enköpings kommun, vi tror inte att antalet ökat markant de senaste åren, säger Mattias Hogvall.

Vid inventeringen som gjordes mellan år 2002 och 2007 fanns 2 231 hästar fördelade på 355 hästhållare.

Arbetet med inventeringen håller nu på att avslutas. Målet är framför allt att få koll på de stora hästhållarna så deras gödselhantering sköts rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om