Härjarö ett fall för hovrätten

Barn- och ungdomsläger och familjecamping, eller konferensanläggning med bostadsrättsstugor? Inriktningen för Härjarö herrgård och camping har ändrats sedan försäljningen 2008.

Enköping2012-08-28 10:06

Naturvårdsverket har sagt nej till 40 bostadsrätter i Härjarö naturreservat. Länsstyrelsen i Uppsala har tidigare givit tillstånd till byggnationerna, samtidigt som en visningsstuga byggd utan bygglov på området åtalsanmälts.

Diskussionerna i Upplandsstiftelsens styrelse om försäljning av Härjarö camping och herrgård söder om Enköping pågick nästan ett decennium innan de borgerliga ledamöterna fick med (S) på försäljningsvagnen. När till sist anbud utvärderats, valde stiftelsestyrelsen sommaren 2008, NCS, Nordic Camping & Sport, som köpare. Försäljningssumman uppgick till 13,5 miljoner kronor. NCS hade arrenderat Härjarö sedan 2004.

Styrelsens dåvarande ordförande, Staffan Godberg (M), sade till UNT att ”Vi har mycket goda förhoppningar om att NCS kommer att fortsätta bedriva verksamheten vid Härjarö med den inriktning på frilufts- och lägerliv med tonvikt på barn och ungdomar som vi inom stiftelsen vill se.” Enligt Godberg ville stiftelsen också att köparen skulle vara relativt ekonomiskt solid ekonomiskt.

Innan köpet avslutats blev det ekonomisk kris och NCS drog sig ur affären. Upplandsstiftelsen ville fortfarande sälja, och efter nya förhandlingar togs beslut att sälja till Thomas Sved, ägare till bland annat Thoresta och Friiberghs herrgårdar, för 11 miljoner kronor. Köpet föregicks av två arrendeår, fram till och med 2010.

Planerna för anläggningen då var satsning på camping och konferenser, och att göra Härjarö attraktivt för båtturister med ”sjökrog, en bastu och kanske bubbelpoolsanläggning” som Thomas Sved sade till UNT i december 2008. Efter två år såldes också Härjarö i april 2011 till Sveds bolag Cajema AB för 11 miljoner kronor och fördes sedan över till systerbolaget Landet Resort AB.

I samband med ägarbytet styckades camping och herrgård av från huvudfastigheten där merparten av naturreservatet finns. Men campingen ingår också i naturreservatet och det är därför som länsstyrelsen måste ge tillstånd till byggnationer där.

Enköpings kommun hade vid försäljningen redan upprättat en detaljplan för fastigheten. I juni 2011 sökte Landet Resort AB tillstånd att i en första etapp bygga 40 fritidshus på campingen, fritidshus som ska säljas som bostadsrätter, och enligt ansökan vara tillgängliga för uthyrning till konferensdeltagare då de inte används av ägarna.

Länsstyrelsen gav i november 2011 tillstånd enligt reservatsföreskrifterna för de 40 bostadsrätterna. Med detta skulle Enköpings kommun kunna bevilja bygglov, och också ta ställning till eventuellt vite för den svartbyggda visningsstugan. Men Naturvårdsverket överklagade länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, som i slutet av juni gav Naturvårdsverket rätt: 40 bostadsrätter strider mot syftet med naturreservatet.

Thomas Sved och Landet Resort AB har överklagat till Svea hovrätt, och förbereder nu som bäst inlagorna till stöd för detta:
– Det behövs flera sängplatser för att kunna driva Härjarö. Lägergården som ingår i anläggningen används som konferenslokaler, och husen med sängplatser utnyttjas redan maximalt, säger Thomas Sved, som ansvarar för driften av Härjarö.

På Upplandsstiftelsen säger vd Jan Lundqvist om den ovan citerade ”inriktningen på frilufts- och lägerliv med tonvikt på barn och ungdomar”, och den fortsatta utvecklingen:
– De säger så mycket. Men oavsett vem som driver en sådan här anläggning måste den gå runt ekonomiskt. Vi har också byggt stugor i Rullsand, eftersom de ger större intäkter. Att vi inte hade några invändningar mot Landet Resorts ansökan om de 40 fritidshusen berodde på att de bara berörde campingen, inte naturområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om