Hårdare tag mot mobbning

Barn- och elevombudet uppmanar till hårdare tag mot mobbning i Enköpings kommun. Detta efter att en elev under lång tid utsatts för kränkande behandling på en av kommunens skolor.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Enköping2016-12-25 08:35

En elev har under en längre tid blivit utsatt för mobbning i och utanför skolan. Det började med ord och blickar, men det övergick snart till glåpord, hotfulla telefonsamtal och fysiskt våld.

Under sommarlovet fick hen hotfulla brev och när höstterminen började var eleven rädd för att börja skolan. Skolan informerades, men trakasserierna fortsatte.

Skolan försökte lösa problemet genom samtal med elever och föräldrar, enskilda samtal och samtal i klassrummet. Det blev bättre under lektionerna, men utanför klassrummet fortsatte kränkningarna. Eleven känner sig fortfarande otrygg i skolan, enligt anmälan till BEO.

Barn- och elevombudet (BEO) som arbetar för att skollagen följs menar att skolan inte utrett händelseförloppet ordentligt, bland annat följdes inte de kränkningar som skett utanför skolan upp. Detta gjorde att de inte fick en korrekt bild av elevens situation.

BEO poängterar i beslutet att skolan är skyldig att utreda kränkande behandling så fort en elev anmäler det. Man behöver inte ha några bevis för att påbörja en sådan utredning utan ska utgå från elevens egen upplevelse.

Syftet är att samla information så att skola och kommun kan hjälpa eleven på bästa sätt. BEO påpekar att skolpersonalen måste vara uppmärksamma på negativ jargong och beteendemönster i klassrummet och på rasterna för att stoppa mobbing i tid. Om kränkningar förekommer under lov och fritid och har ett samband med skolan ska skolan ha med det i sin utredning, menar BEO.

Skolans rektor får också kritik för att vid flera tillfällen ha dröjt med att meddela huvudmannen, alltså Enköpings kommun, om den kränkande behandlingen som eleven utsatts för.

Som ytterst ansvarig ska Enköpings kommun enligt BEO:s beslut senast i mars 2017 vidta åtgärder för att motverka kränkande behandling av elever i kommunens skolor.

Om skollagen

"Alla elever har rätt att utvecklas och lära i en trygg miljö och att bemötas med respekt. Skolan ska vara fri från kränkande behandling." 26 kapitlet i Skollagen.

En kränkande behandling kan innebära:

- Nedsättande ord

- Ryktesspridning

- Förlöjliganden

- Fysiska handlingar

- Utfrysning

- Hot

Kränkande behandlingar kan förekomma regelbundet eller vid enstaka tillfällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!