Här ska det nya badhuset byggas

Provpålning pågår på fältet bakom Bahcohallen och Skvalbäcken. Det är platsen där det nya familjebadet (badhuset) ska byggas i Enköping.

Pålning. En utökad geoteknisk undersökning med provpålning pågår inför bygget av nya badhuset.

Pålning. En utökad geoteknisk undersökning med provpålning pågår inför bygget av nya badhuset.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2018-03-04 18:00

Rickard Westlöf, projektledare för simhallsbygget på samhällsbyggnadsförvaltningen på Enköpings kommun, berättar om arbetet med den pågående utökade geotekniska undersökningen. Genom att slå ner provpålar kan man få en förhandsvarning över hur djupt man kan tänkas behöva påla för simhallen.

– Man undersöker helt enkelt hur långt man kommer innan det tar stopp, förklarar han.

Rickard Westlöf berättar att man vid bygget av den närbelägna nya ishallen behövde påla ner till cirka 35 meters djup. Något liknande är inte otänkbart för badhuset.

För närvarande håller entreprenören, företaget Cobab, på med projekteringen av bygget. I vår ska sedan en budget och kalkyl för projektet beslutas tillsammans med ett entreprenadkontrakt mellan kommunen och Cobab.

I sommar kan bygget komma i gång och under hösten 2020 ska familjebadet sedan stå klart, om det går som planerat.

Sedan tidigare har tekniska nämnden beslutat om en projektbudget på 350 miljoner kronor för anläggningen. Utöver det tillkommer trafik- och parkeringslösningen som beräknas kosta mellan 30 miljoner och 50 miljoner kronor.

Det finns också ett tidigare framtaget förslag över vilka beståndsdelar som ska finnas i det nya badhuset, familjebadet.

Till det hör en 25-metersbassäng med åtta banor. Den bassängen ska komma till användning vid simträning, motionssimning och lek, men också till tävlingssimning upp till högsta nationella nivå.

Till nyheterna i det nya familjebadet hör en upplevelsedel för barn och ungdomar. Där ska det bland annat bli ett vattenleklandskap för barnfamiljer.

– Vi ska gynna lek och rörelse. Man ska tänka glädje, lek och rörelse, förklarar Claes Lagelius, projektledare för simhallsbygget på upplevelseförvaltningen, hur tankarna går när det gäller utformningen av upplevelsedelen.

Ytterligare en bassäng, en undervisningsbassäng, blir en viktig del av simhallen. Där blir det simundervisning på vardagarna under skolterminerna. Övrig tid ska den vara öppen för allmänheten och för annan simundervisning än den i skolorna

En varmare rehabbassäng med höj- och sänkbar botten blir en annan beståndsdel i badet.

Utöver det kommer det att bli en djup hoppbassäng med hopptorn med tre hoppsvikter på en, tre och fem meters höjd. Hoppbassängen kommer också att ha en klättervägg.

En gym- och relaxdel kommer att komplettera anläggningen. I relaxavdelningen ska det ingå fyra olika bastur, samt kallpool, varmpool och ett värmerum (avslappningsrum med värme).

Hur tycker du att det går med arbetet med nya familjebadet?

– Jag tycker att processen känns bra. Som i alla såna här processer är det en hel del diskussioner, men det känns att det är bra diskussioner, säger Claes Lagelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!