Satsningen är den första i sitt slag och en del av ett nytt arbetssätt som kallas för Medborgarlöftet. Bakgrunden till initiativet är de oroligheter som eskalerade 2015 vid just Gustav Adolfs plan, bland annat buskörning, bråk och droger. Kommunen och polisen hade redan sedan tidigare ett samarbete, men i och med Medborgarlöftet har det utvecklats ytterligare.
Nu har alltså projektet genomförts och utvärderats, och det verkar enligt kommunen som att projektet slagit väl ut.
Hur kom ni fram till att platsen blivit tryggare?
– Vi skickade ut en uppföljningsenkät till samma adresser som vi skickade den första till, för att se om samma personer upplevde platsen som tryggare, säger kommunens brotts- och drogsamordnare Carl Gynne.
Det visade sig exempelvis att upplevelsen av trygghet hos män ökade mellan undersökningarna, från 2,57 till 2,8. (Män var den gruppen som upplevde störst förbättring av trygghetskänslan)
290 enkäter har skickats ut. Svarsfrekvensen var dock låg, 37 procent, vilket leder till frågan om hur stora växlar man faktiskt kan dra av resultatet.
– Det vi kan säga är att vi ser en skillnad på gruppnivå. Sedan är det ju så att begrepp som ”tryggare” och ”lugnare” är subjektiva åsikter. Det finns alltid de som inte håller med – allt beror ju på varje individs sammanhang, menar Gynne.
– Ökningen är inte jättestor, det stämmer. Men om folk upplever det tryggare är vi glada. Vi vill ju att det ska bli en ökad omsättning av människor på platsen, och det leder vidare till ytterliggare trygghetskänsla. Till slut blir det lite så kallad ”self-policing”, säger områdespolischef Jan Håkansson.
Projektet startade 2015 med att en första undersökning bland boende och företag i direkt anslutning till den berörda platsen genomfördes. 300 enkäter skickades då ut till adresser i närområdet för att ta reda på hur invånarna upplevde platsen, som trygg eller otrygg. Till kommunen inkom då 101 svar, vilket motsvarade en svarsfrekvens på 34.8 procent – alltså strax över tredjedel av de tillfrågade.
– Vi är medvetna om att 34 procent inte är en bra siffra, att det är en för dålig frekvens. Det är därför viktigt att påpeka att vi beaktat bortfallet som en felkälla vid analysen av svaren, säger Carl Gynne efter att Medborgarlöftet nu utvärderats.
Men ni ansåg att det räckte för att kunna dra en slutsats om otrygghet?
– Som sagt, det var en låg siffra. Men vi ansåg att det dög som bekräftelse. Vi tog kontakt med Mälardalens högskola, och utifrån vad de ansåg nådde vi de 30-40 procent som kunde väntas med den här typen av undersökning, utan påminnelseenkäter.
Jan Håkansson från polisen instämmer.
– Jag tycker att vi fick in en högre svarsandel än förväntat, jag hade trott på ännu mindre faktiskt.
Sedan dess har kommunen tillsammans med polisen genomfört flertalet åtgärder för att få Gustav Adolfs plats tryggare. Bland annat har det varit ökad polisnärvaro under dygnets alla timmar, vilket lett till att antalet anmälda narkotikabrott ökat. Dessutom har insynen ökats genom att buskage glesats ur och häckar klippts ned, samt att belysningens bytts från halogen till LED-belysning.
– Det har varit ett lite nytt sätt att arbeta. Vi ville ta ett helhetsgrepp och jobba mot en speciell geografisk plats, istället för att som i många andra fall endast jobba mot en enskild företeelse, som exempelvis buskörning, kommenterar Carl Gynne.