Här går gipset rundgång

En stor grön maskin som tuggar i sig gipsavfall och spottar ur sig rent gipspulver. Det är det danska företaget Gips Recyclings affärsidé. Nu finns det i Bålsta.

Gipsavfall fylls på i Gips recyclings maskin, som sorterar avfallet i flera steg.

Gipsavfall fylls på i Gips recyclings maskin, som sorterar avfallet i flera steg.

Foto: Nina Leijonhufvud

Enköping2009-03-03 19:56
I somras etablerade de sig i Bålsta, på gipsföretaget Gyprocs område och nu är maskinen för första gången på plats.

En dimma av vitt damm fyller lagerlokalen när potentiella kunder och andra intresserade på tisdagen tittar på gipsåtervinningsmaskinen i arbete. I det bortre hörnet ligger en flera meter hög trave av gipsavfall från hus som har rivits eller renoverats.
- Det var Karsten Rasmussen som kom på idén till företaget, säger koncernens vd Henrik Lund-Nielsen på danska och höjer rösten för att den inte ska dränkas i brummandet från den stora gröna maskinen.
- Han jobbade med att riva hus och blev förbannad för att det kostade en massa pengar att lämna gipsskivor på återvinningsstationer, trots att de inte återvanns. Då kom han på att han skulle utveckla en maskin som kunde ta till vara på gipsavfallet.

Företaget startade 2001 och Gips Recycling, eller Gypsum recycling som de heter internationellt, har patent på maskinen som i flera steg separerar gips från tapeter, plast, spikar och träbitar så att gipset kan återvinnas.
Allt sker automatiskt och i Bålsta arbetar bara två personer på dagen och två personer på natten med att mata maskinen, som är i gång dygnet runt, med gipsavfall. Avfallet har samlats ihop sedan i somras, från kommuner, byggföretag och återvinningsstationer.
I december förra året vann Gypsum Recycling Climate cup i Danmark, en utmärkelse som är tänkt att uppmuntra företag som bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser. Henrik Lund-Nielsen är även inbjuden för att tala på FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december. Förutom att utsläppen minskar när man drar ner på nytillverkningen så är det även miljöfarligt att bränna gips. Svavlet i gipset bildar svaveloxider som kan orsaka försurning.

När arbetet i Bålsta om några dagar är klart för den här gången körs maskinen vidare till Halmstad eller någon av de andra länder i Europa där företaget finns. Koncernen har även etablerat sig i USA och Japan.
Det återvunna gipspulvret i Bålsta säljs till Gyproc, som tillverkar nya gipsskivor av det. De nya skivorna består till 25 procent av återvunnet material.
- Det var därför vi valde att starta en verksamhet just här. Gyproc är den enda gipstillverkaren i den här delen av Sverige, säger Henrik Lund-Nielsen.

Patrik Lidholm är lokal försäljningschef. Han berättar att de till en början måste satsa på stora leverantörer av avfall, som till exempel Stockholms stad. Men de försöker få med sig även mindre kommuner.
Ett av de kommunala bolag som är intresserade av att skriva ett avtal med Gips Recycling är Vafab Miljö, som tar hand om avfallet i Enköpings kommun, Heby kommun och alla kommuner i Västmanland.
- Vi vill återvinna så mycket som möjligt och i dag är gips en av de få saker som läggs på deponi, tillsammans med till exempel isolering och porslin från badrum. Men att återvinna blir lite dyrare. I maj får politikerna i styrelsen avgöra hur vi ska göra, säger Eva Myrin, vd på Vafab Miljö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om