Här förutsägs vädret i Somalia

Den svenska insatsstyrkan i Somalia är beroende av bra väderprognoser för att kunna planera sina operationer. Till sin hjälp har de därför en grupp svenska meteorologer som arbetar på Ledningsregementet i Enköping. Där har de full koll på temperaturer och vindar i Adenviken.

Meteorologen Annika Schröder sitter i Enköping och gör väderprognoser åt den svenska insatsstyrkan i Somalia.

Meteorologen Annika Schröder sitter i Enköping och gör väderprognoser åt den svenska insatsstyrkan i Somalia.

Foto: Emmali Anséus

Enköping2009-05-27 07:03
I ett kontorslandskap högst upp i Ledningsregementets vita byggnad sitter alltid minst en meteorolog.
Där ligger produktionsenheten på MetocC vars uppgift är att ta fram väderprognoser åt Försvarsmakten, dag som natt. Just nu är det deras uppdrag att ta fram prognoser åt den svenska styrkan som befinner sig i Somalia för att skydda FN:s matsändningar mot pirater.

Det finns flera olika väderfenomen som påverkar hur den svenska styrkan kan verka i Somalia. Enligt Annika Schröder, en av meteorologerna på Ledningsregementet, är prognoserna oerhört viktiga.
- Värmen är nog det som de känner mest av nu i början. Det kan bli riktigt hett där borta med temperaturer kring 35 grader. Just nu går de in i en mycket blåsig period och då kan det nog vara jobbigt att vara ombord. Men som tur är kommer de kommer troligen klara sig undan sandstormarna, säger Annika Schröder.

Varje dag får produktionsenheten in data från satelliter och observationer. Därefter analyserar meteorologerna materialet och ritar om det till lättförståeliga kartor och tabeller som de skickar i väg till svenskarna i Somalia.
- De vill inte veta om det blir sydvästlig vind 3-7 m/s. De vill veta hur höga vågorna är och om det är möjligt för dem att ge sig ut. De vill kunna avgöra vad de kan göra och var. Och även var andra fartyg befinner sig, säger Annika Schröder.
Hon och hennes kolleger hade tät kontakt med den svenska insatsstyrkan innan resan påbörjades. Alla som skulle åka gick en utbildning där meteorologerna berättade om Somalias väderförhållanden.

Den svenska insatsstyrkan får även in väderrapporter från FN. Prognoserna från Enköping är framför allt ett skräddarsytt komplement.
- De flesta länder gör så, de vill ha sina egna speciella bilder. Det kan de inte få centralt, säger Annika Schröder.
Hon plockar fram ett pappershäfte med bilder, kartor och tabeller i olika färger för att visa hur det kan se ut.
- Den första här visar på våghöjden, säger hon och pekar på ett rödfärgat område på en karta som skiftar i blått, grönt och rött.
- 2,5 meter, det vill säga grov sjö, är en våghöjd de flesta ute på sjön tycker är besvärlig. I vattnen utanför Somalia kan vågorna bli cirka sex meter höga, förklarar Annika Schröder.

Enligt henne kan Somalias klimat vara mycket påfrestande framför allt eftersom vindarna ofta ligger på under en lång period och bildar väldigt höga vågor.
- Det är inte de bästa förhållandena. Det är nog rätt besvärligt. Jag är inte avundsjuk, säger Annika Schröder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om