Kommunen ska bygga ett nytt gymnasium, som ska ersätta dagens Westerlundska gymnasiet. Det är arkitektbyrån White som i slutet av förra året fick i uppdrag att göra en förstudie inför bygget av den nya skolan.
Nu är arkitekterna klara och har lämnat över förstudien till utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Nya gymnasiet kommer att byggas mellan nuvarande Westerlundska och Torggatan. Nybygget ska uppföras på marken där det bland annat finns en parkeringsplats och den öppna förskolan Pluto, men även på den mark där bland annat fordonsprogrammet har sina lokaler.
White arkitekter vill förlänga rutnätsstaden med ett helt nytt kunskapskvarter där gymnasiet ska utgöra en betydande del.
Bland de mål som räknas upp i förstudien finns etablerandet av ett makerspace, ungefär ett kreativt gym för hjärnan. Medlemmarna i ett makerspace kan ägna sig åt allt från elektronik och programmering till handarbete, eller faktiskt vilka områden som helst där man kan utveckla och skapa idéer. Skolan ska dessutom vara öppen för studier på kvällstid.
Byggnaden ska utformas så att det blir lägsta tänkbara klimatpåverkan. Enbart förnybar energi ska användas och arkitekturen ska främja solelsproduktion på tak och fasad.
Fem huvudmål har satts upp för skolan. Ett av dessa är Enköpings stolthet. Till det hör att aula, kafé och restaurang ska vara lätt tillgängliga för alla. Gymnasiet ska utgöra ett nav för föreningslivet vid till exempel läger och cuper, men även vara ett nav för näringslivet. Till detta stolthetsmål hör också att skolan ska vara en arena för integration.
I det sambandsschema som arkitekterna har gjort för nya gymnasiet finns en kärna med kafé, aula, entré, reception och makerspace. Strax utanför kärnan hittar man de olika programmen och ett vuxencentrum med vuxenutbildning.
De äldsta delarna av Westerlundska gymnasiet byggdes 1969. Skolans yngsta delar har cirka 40 år på nacken.
Dagens gymnasium har runt 1 300 elever. Det nya gymnasiet ska byggas med kapacitet för 1600 elever.
Det kommer naturligtvis att kosta. Hur mycket är för tidigt att säga. Men en fingervisning är de 600 miljoner kronor som har avsatts till gymnasiet i utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens investeringsplan.
Efter förstudien vidtar besluts- och planprocessen. Det kommer att dröja flera år innan ett nytt gymnasium står färdigt.