Enköping växer så det knakar. När kommunen gjorde sina beräkningar av befolkningsutvecklingen för några år sedan var bedömningen att det år 2030 skulle bo 50 000 personer i kommunen. Under förra året växte befolkningen med nästan 1 100 personer och i dag bor 43 000 personer i kommunen.
Nu är prognosen ändrad och bedömningen är att det målet kommer att nås till år 2025.
För att klara av befolkningsökningen krävs nya bostäder - betydligt fler än vad kommunen räknat med tidigare. I det bostadsförsörjningsprogram som kommunen tog fram 2015 konstaterades att det behövdes 350 nya bostäder årligen för att klara målet om 50 000 innevånare till 2030.
Utifrån de förfrågningar som kommunen gjort med byggföretag samt hur många bygglov som beviljats så kan det bli så mycket som 1 000 nya bostäder i Enköping under 2017 och 2018.
– När det gäller byggbolagen och deras verksamhet så är det efterfrågan som styr. Vår erfarenhet säger att det är rimligt att siffran landar på mellan 600 och 700 bostäder årligen de närmaste åren, förklarar Patrik Holm, plan- och exploateringschef i Enköping.
Enligt SCB ökade Sveriges befolkning med 1,46 procent. I Enköping var ökningen drygt 2,6 procent.
Att Enköping är en attraktiv kommun som många vill flytta till beror bland annat på att prisbilden på bostäder i kommunen ligger på en bra nivå. Men även närheten och möjligheten att pendla till arbetet i storstäderna Uppsala och Stockholm lockar många att bosätta sig i kommunen.
Från kommunens sida kan man notera att byggbolagen i huvudsak är intresserade av att bygga nytt i Enköpings stad eller ute i Bredsand eller Haga.
– Det handlar om efterfrågan och att intresset för bostäder är som störst här, säger Patrik Holm.
Isabell Eklund, biträdande plan- och exploateringschef, konstaterar att befolkningsökningen innebär utmaningar för kommunen på en mängd områden.
– Dels måste vi förbereda mark för bostadsbyggande i våra olika planprocesser, men flera bostäder innebär också vi behöver förbereda för en utbyggnad av samhällsstrukturen med flera förskolor, skolor samt förbereda för kommersiell service i nya bostadsområden, säger hon.
Hon konstaterar att det finns en kostnadssida i utmaningarna, men att dessa möts av ökade skatteintäkter och mera generella statsbidrag.
– Tittar man på båda sidorna så ökar intäktssidan dock mer, konstaterar hon.
De närmaste åren planeras en mängd byggen, bland annat på gamla Bahco-området, Älvdansen, Åkersberg, Bredsand och i kvarteret Fältskären.
Upplåtelseformerna när det gäller de nya bostäderna varierar mellan egna hem, bostadsrätter och hyresrätter. Från kommunens sida har man kunnat konstatera att andelen hyresrätter ökar, men man ser gärna att andelen "billiga" hyresrätter blir flera i framtiden så att det skapas ytterligare möjligheter för bland andra unga att flytta hemifrån.
Tittar man ännu längre fram i tiden så vill kommunen se en förtätning av staden inom de så kallade ringlederna - E18, Österleden och Väg 55 och framförallt i Åkersbergsområdet och Bredsand.
– Vi vill att Åkersberg och Bredsand byggs klart först innan vi fortsätter med andra områden. Tittar man på Åkersberg kan det säkerligen växa ännu mera än vad dagens planer säger då kommunen äger ytterligare mark i det området, säger Isabelle Eklund.
Ett annan utvecklingsområde i kommunen är Ullunda - men där ligger framväxten av nya bostadsområden långt fram i tiden.
– Vi pratar om år 2040 när det gäller Ullunda, säger Isabell Eklund.