Ett 40-tal nyfikna Enköpingsbor sökte sig till biblioteket under tisdagskvällen där musikern, artisten och koldioxidbantaren Staffan Lindberg föreläste om världens klimat och vilka förändringar människan måste göra i sitt sätt att leva. Han bjöd på domedagskomik, stand up och sång.
Han började intressera sig för klimatet 2005 och bad metrologen Per Holmgren lära honom allt.
– Och det gjorde han! Men det utvecklas ju ständigt och det finns alltid nya områden att utforska – just nu ligger både Paris-avtalet och Donald Trumps USA i tiden, säger Staffan och hänvisar till orkanerna som härjar i USA just nu.
Med sig på scenen har han sin gitarr, ett cyklop och Lego-bitar. Pedagogiska verktyg för att förklara den skrämmande sanningen – att vi idag har drygt 400 miljontedelar koldioxid i atmosfären – en alldeles för hög siffra. Under 350 miljontedelar vore en hållbar nivå men det betyder att utsläppen måste minska med tio procent per år.
– Klimatpåverkan är inte prioriterad på riktigt idag – det är en skrämmande fråga – så vi har ännu inte bestämt oss på riktigt för att lösa den. Det är stora förändringar som på sitt sätt påverkar de samhällsstrukturerna vi har och vårt sätt att leva, berättar Staffan. Han är vemodig men mitt i kampen mot klimatklockan har han ett viktigt vapen – humorn.
Skickligt navigerar han sig fram genom tunga ämnen. Han berättar om koldioxidutsläpp och varvar det med komik.
– Det är en väldigt kul kombination som hjälper till att hantera ganska tunga ämnen. Föreställningens stomme är alltid detsamma men innehållet är dynamiskt – det beror på vad folk vill ha. Man får se vad de nappar på och vart man kan ta det men det är också det som gör det kul att varje gång ställa sig på scenen, berättar Staffan.
Det har växt fram till en naturlig balans av komik och koldioxid-föreläsning – men fördelningen har inte alltid varit helt självklar.
– En gång bestämde jag mig för att vara gravallvarlig och bara föreläsa så jag tog bort alla låtar. Det blev riktigt dystert och jag blev deprimerad själv, skrattar Staffan.
Staffan berättar att vi måste börja ransonera och ta vara på de resurserna vi har för att avvärja klimathotet. Kvällen är till för att belysa olika lösningar som tillsammans bildar en mosaik av hållbarhet.
– Ett bra sätt är att kartlägga sin egen klimatpåverkan – där transport är den stora boven för de flesta. Men det går också att påverka på en mer grundläggande nivå som maten – ät mindre kött, följ den svenska odlingssäsongen, köp närproducerat och ekologiskt, avslutar Staffan.