Pojken hade en större kniv nedstucken i bältet och en mindre kniv i fickan. Knivarna upptäcktes under en lektion. I pojkens elevskåp hittades ett järnrör. Enligt polisen hade pojken kontakt med den våldsbejakande organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och dagen före upptäckten i skolan varit inblandad i ett bråk med andra ungdomar. Utredningen visade att det gjorts sökningar i pojkens mobiltelefon på bland annat orden "mord" och "preskriptionstid".
Åklagaren ansåg att pojken i första hand skulle dömas för förberedelse till grov misshandel men yrkade i andra hand på att han annars skulle dömas för brott mot knivlagen och att gärningen skulle bedömas som grovt brott. Pojken erkände brott mot knivlagen av "normalgraden" men lämnade under rättegången inga närmare uppgifter om skälet till att han beväpnat sig eller om den påstådda kopplingen till NMR.
Uppsala tingsrätt ansåg inte att bevisen höll för att han förberett ett angrepp mot någon person men slog fast att knivarna och järnröret var ett brott mot förbudet att bära kniv. Domstolen kom fram till att brottet inte skulle bedömas som grovt och dömde i stället pojken för brott av "normalgraden" till 50 dagsböter. Rätten konstaterade bland annat att det saknades rättspraxis för när ett knivinnehav ska bedömas som grovt brott och att rättsläget därför var oklart.
Åklagaren överklagade till hovrätten, som instämde i tingsrättens bedömning och fastställde domen. Efter beslut av Riksåklagaren överklagades målet till Högsta Domstolen (HD) som nu skärper brottsrubriceringen.
Enligt HD var knivinnehavet grovt brott mot knivförbudet på allmän plats. Domstolen betonar att gärningsmannens motiv samt föremålens antal och karaktär ska ligga till grund för en helhetsbedömning av brottsrubriceringen.
I Enköpingsfallet pekar domstolen bland annat på pojkens koppling till en våldsbejakande organisation, hans inblandning i ett bråk dagen innan han beväpnade sig och sökningarna i mobiltelefonen. Enligt HD är dessutom en skola i regel en särskilt skyddsvärd plats.
Straffet skärps till ungdomstjänst i 35 timmar.