Håd gallring av sökande till NBG
Uttagningarna till kompanierna som ska ingå i Nordic Battle Group, NBG, är inne i sitt slutskede. För stabs- och sambandskompanierna, som båda är förlagda till Ledningsregementet i Enköping, räknar kompanicheferna med att grundlistorna ska vara klara på torsdag.
Majorerna Mikael Holmgren och Krister Iseby har intervjuat grupp- och plutoncheferna i sina kompanier.
Foto: Lotta Lille
- En första kontroll gjordes av de från början 850 sökandena där de kollades mot bland annat polisregister så att inga av sådana anledningar olämpliga personer skulle komma med. Nu har jag kontaktat dem som jag vill ha som gruppchefer i mitt kompani, och därefter är det de som föreslår vilka som ska ingå i deras respektive grupper, säger major Krister Iseby, chef för sambandskompaniet.
Alla sökanden kontaktas personligen och intervjuas. Det är viktigt att de som väljs ut omfattar principerna i Försvarsmaktens värdegrund och de riktlinjer som gäller för utlandsuppdrag.
Sambandskompaniet kommer att bestå av 44 soldater och åtta officerare. Officerarna är i stort redan tillsatta, Krister Iseby och en av hans kolleger har tjänstgjort inom NBG sedan maj förra året. En av officerstjänsterna återstår att tillsätta.
Men att den första uttagningen är gjord innebär inte nödvändigtvis att alla de som valts ut ändå kommer med i NBG. Samtliga ska också gå igenom säkerhets- och hälsokontroller innan kontrakt skrivs.
- Säkerhetskontrollen är mera omfattande än den första kontrollen som görs, förklarar major Iseby.
Major Mikael Holmgren, chef för stabskompaniet, ska tillsätta 92 tjänster som soldater i två av kompaniets plutoner, en logistik- och en stabspluton. Ungefär trefjärdedelar av befattningarna är tillsatta. I stabsplutonen är merparten av de utvalda värnpliktiga som nu gör sin andra termin av grundutbildningen.
Högkvarteret har satt som mål att 75 procent av soldaterna i NBG ska komma direkt från värnplikten. Det är en hög andel och har ifrågasatts av en del officerare eftersom utlandstjänstgöring, oavsett om det är i NBG eller i andra uppdrag, ställer stora krav på såväl soldater som officerare.
- Men det finns också stora fördelar, de som kommer direkt från värnplikten är ju redan samövade, och deras plutonchefer inne i förbanden, som i flera fall också kommer att tjänstgöra i NBG, känner dem redan väl och vet vad de går för, säger Mikael Holmgren.
Från högkvarterets sida är det i första hand kommande personalförsörjning som gör att man vill ha en hög andel värnpliktiga i NBG.
Före 1 juli ska alla tjänster i NBG vara tillsatta och kontrakt med de utvalda skrivna. Tjänstgöringen inleds sedan med en utbildning inriktad på internationella insatser under hösten, och från 1 januari 2008 står NBG i beredskap för att kunna sättas in som snabbinsatsstyrka efter beslut från EU.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!