Gruvans dagar firades i sann 1700-tals anda

Där många andra orter som ordnar evenemang med historisk anknytning satsar på medeltid och vikingatid, har Sala mutat in 1700-talet som sin egen nisch. I helgen kunde man åter möta tappra karoliner och älskvärda gustavianer under gruvans dagar.

Enköping2004-08-02 00:00
Sveriges främsta klenodium, så kallade Karl IX Sala silvergruva. När den sista malmklumpen hissades upp ur schakten 1908 hade gruvan varit i drift i fyra sekel, och långa tider gjort Sverige självförsörjande med myntsilver.
På sin kulturskatt är gruvan emellertid långt ifrån tömd. Gruvans dagar har genomförts varje sommar sedan ett tjugotal år tillbaka och lockar kring fem tusen besökare under två dagar.

Karoliner i aktion
Ett skäl till att man valt att lägga tyngdpunkten på 1700-talet heter Ulrika Eleonoras gruva, belägen 155 meter under marken där vattennivån idag går. Gruvan anlades på 1700-talet, och om ett år ät det tänkt att den ska öppnas igen.
- Det är som en underjordisk sjö, fantastiskt vackert. Och bergssalarna är enorma, säger Lena Waxell, verksamhetschef för Sala Silvergruva.
Förutom att åka ner i gruvan och vandra gruvstigen, den väg gruvarbetarna tog från gruvbyn där de bodde, kunde besökarna se karoliner genomföra vaktavlösning och anfalla med kanoner och musköter.

Dans efter beskrivning
Iförda peruker och tidsenlig ekipering visade Salaortens folkdansgille hur det kunde gå till när det var fest hos Gustav III.
Danserna, menuetter och anglaiser, går makligt och turerna är strikt reglerade.
- Men vi kan inte vara helt säkra på att vi dansar som de gjorde. Allt vi har är beskrivningar i text som vi får tolka, säger Håkan von Knorring från Salaortens folkdansgille.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om