Förslagsställaren anser att bristande tillgång till offentliga toaletter riskerar hälsan hos nödiga, och i förlängningen högre vårdkostnader, men också lägre intäkter för centrumhandeln eftersom människor drar sig för att gå dit.
Tillgängligheten till toaletter har diskuterats även i kommunala pensionärsrådet, KPR, och Maj Kinnbo, ledamot i rådet för SPF, är engagerad i frågan:
– Gratis vore naturligtvis det bästa. I USA finns offentliga toaletter i varenda lekpark, välskötta och gratis. Det borde gå att ordna här också. Men det får inte bli värmestugor, säger Maj Kinnbo.
Det är framför allt toaletten vid busstorget där sättet att komma in går via mobiltelefon och textmeddelanden som gjort henne irriterad:
– Det kan vara bråttom och framför allt äldre människor har problem med små knappar och liten text. Varken försämrad syn eller stroke är för övrigt något som bara drabbar äldre, lägger hon till.
Berit Hansson, PRO-ledamot i KPR, är tveksam till gratis toabesök men tror att myntinträden vore att föredra för många äldre och betonar att tillgängligheten är viktig oavsett ålder.
Anders Wikman (NE), ordförande i KPR, säger att även om det vore positivt med gratis inträde så kan det få icke önskvärda konsekvenser.
Bitte Myrsell (M) är ledamot i KPR, och är angelägen om tillgänglighet men bestämt emot gratis inträde:
– Jag förstår att det kan bli knepigt att stå och fippla med telefonen när det är bråttom, men ”gratis” finns inte, det är skattemedel det handlar om.
Det är samhällsbyggnadsförvaltningen som äger, underhåller och varje dag städar kommunens offentliga toaletter på busstorget och Stora Torget.
– Först hade vi myntinträde till toaletten vid busstorget men kort efter att den togs i bruk utsattes den för inbrott och skadegörelse, då bytte vi till sms-kodsinträde och sen har den fått vara i fred, säger Tomas Johansson vid park- och gatuavdelningen.