– Det ser bra ut än så länge, säger Ann-Kristine Eriksson på Nibble gård i södra Trögden, men tillägger:
– Vi har nog varit gynnade här nere vid Mälaren, torkan har inte drabbat oss så hårt som i Uppsalatrakten. Och hagelskurar kan ju fortfarande komma och drabbar ibland väldigt lokalt, det kan skilja på bara några kilometer.
Vid Nibble gård har Ann-Kristine Eriksson och familjen 500 äppelträd i sina odlingar. Äpplena används till must av eget märke gjord i det egna musteriet. Några kilometer från Nibble ligger Säby gård, där äppelodlingen är betydligt större.
– Vi har omkring 4 000 träd på sju hektar. Skörden ser ut att bli hyfsat bra och merparten av våra äpplen säljs som ätäpplen. Men sådana äpplen måste vara helt skadefria, övrig frukt sorteras till mustning, berättar Peter Sivander som driver äppel- och spannmålsodling tillsammans med familjen.
Liksom Ann-Kristine Eriksson nämner Peter Sivander att den långvariga torkan varit ett orosmoment under säsongen, men konstaterar också att äppelskörden trots allt ser ut att bli bra.
För flertalet yrkesodlare är skadeinsekter inget stort problem, eftersom odlingarna besprutas.
För trädgårdsodlare och ekologiska odlare kan det däremot vara problem med exempelvis rönnbärsmal.
Håkan Svensson är pomolog och har ägnat sitt arbetsliv åt Julita gårds odlingar av totalt 130 olika gamla äppelsorter som inte får besprutas alls.
– Men i år har det inte varit rönnbärsmalsår, så det har gått bra. Många av våra träd bär mycket frukt, men andra är nästan tomma. Det är inget konstigt utan beror på att de gamla sorterna bara orkar bära ordentligt med frukt vartannat år. Yrkesodlarna har andra sorter som ger frukt varje år, säger Håkan Svensson.
Det som kan störa skörderesultatet i Julitas äppelodlingar nu är om det blir alltför fuktigt och samtidigt varmt väder.
– Då utvecklas skorven och förstör frukten. Skorvsporerna finns ju hela tiden men utvecklas bara i fukt och värme. Yrkesodlare, även de ekologiska, har medel att spruta mot skorv, men vi använder inget sådant här.
Att äppelskördarna ser ut att bli bra i Mälarlandskapen innebär inte att den svenska totalskörden blir bra:
– Jag har läst rapporter om att de skånska äppelodlarna räknar med att mista en tredjedel av en normalskörd. Där nere var det kallt under blomningen och blommor och fruktämnen frös. Skåneodlarna står för två tredjedelar av den totala konsumtionsfrukten, så vi får räkna med en rejäl minskning av svenska äpplen i butikerna i höst, säger Håkan Svensson.