Mångfalden av arter är det man uppmärksammar på Biologiska mångfaldens dag som utsågs av FN redan 2002. I Enköping är det först på senare tid som kommunen uppmärksammat dagen och förra året bjöds det bland annat på guidat tur på Gröngarnsåsen med naturvårdsbiologen och artspecialisten Henrik Weibull.
I år blir det två arrangemang för allmänheten och redan på söndag, den 19 maj, guidar Henrik Weibull och kommunekolog Anders Lindholm vid den nya Förbiparken bakom järnvägsstationen som kommunen jobbar med att utveckla. Där, i en sandslänt, håller ett myller av sandbin till, bland annat ska svartpälsbin finnas där.
– Vildbin är viktiga för mycket i naturen, de är en del av helheten. Utan dem fick vi problem, deras pollinering är avgörande för att vi ska får frukt och bär och kunna odla olika grödor, säger Anders Lindholm.
Onsdagen den 22 maj är den riktiga Biologiska mångfaldens dag och då står vatten- och fågellivet vid Dyarna vid Gröngarnsåsen i fokus.
Anders Lindholm och kommunens vattenstrateg Johan Axnér kommer att håva upp en mängd olika småkryp ur vattnet som besökarna kan studera i baljor.
– Det kryllar av mångfald där. Vi får se hur länge vi håller på, det kan bli en sen kväll där vi även lyssnar på nattsångare i vassen, säger Anders Lindholm.
Flera mellanstadieklasser kommer att delta i arrangemang med temat biologisk mångfald i tätortsnära skogar och Naturskolans pedagoger ordnar fortbildning med lärare från kommunens skolor.
– De anställda inom parkförvaltningen får även fortbildning i hur man utvecklar speciella miljöer på små ytor. Där kan man göra mycket för den biologiska mångfalden med rätt medel, säger Anders Lindholm.
FN utsåg den 22 maj till en internationell dag för biologisk mångfald för att öka medvetenheten om artrikedomens betydelse.