Den arkeologiska utgrävningen i Stattgropen har passerat 1600-talet och är nu ett lager längre ner.
Projektledarna Joakim Kjellberg och Mathias Bäck berättar om det som nu syns väldigt tydligt där arkeologerna håller på och gräver. För en novis på området är trävirket i golvet förvånansvärt väl bibehållet trots att det legat i nästan 500 år. Keramik som har hittats på golvet ger vid handen att det härrör från andra hälften av 1500-talet.
Skälet till att virket fortfarande är så intakt och fräscht är att det har legat i täta och syretäta lerlager. Det har inte kunnat ruttna.
Mathias Bäck berättar att det förmodligen har rört sig om någon form av ekonomibyggnader. Man har tagit det virke som har funnits till hands.
– Det var verkligen ett hållbart samhälle. De återanvände allt in absurdum, säger han.
Gamla kartor visar att Kyrkogatan tidigare låg en bit in på Stadshotellets tomt, troligen nästan i kant med det hus som golvet nu har blottlagts från.
Till de senaste fynden hör ett stycke snickrat trä, som kan ha hört till någon möbel, hus eller något annat från 1500-talet. Mer exakt vad den träbiten med två hål i egentligen är vet ännu inte arkeologerna.
På tisdagen börjar de arkeologiska skolvisningarna (hittills har 23 klasser bokat in sig) av utgrävningen och även den föränderliga utställningen av projektet Enescopinge på Enköpings museum.
På fredag börjar Upplandsmuseets visningar för allmänheten, för att få gå på dem måste man först hämta en biljett på Enköpings museum.