Alla dagar om året, dygnet runt. Det är alltid bemannat på Värmeverket, som värmer 95 procent av Enköping. När resten av kommunens invånare ska dricka bubbel och smälla fyrverkerier arbetar personalen på värmeverket på som vanligt.
Det blinkar rött på skärmen och en varningssignal tjuter. Anders Strömnes springer in till anläggningen. Flis har fastnat i ett 'stup' och orsakat stopp.
– Man får vara beredd att springa på jobbet, ibland kan man nästan behöva vara på två ställen samtidigt, säger Anders Strömnes som arbetat som drifttekniker på anläggningen i tio år.
Flisstoppet är lätt åtgärdat. Driftpersonalen består av en styrka på tolv personer, och de arbetar i skift två och två åt gången. Ett vanligt arbetspass innebär stor variation. Bland annat ska vatten renas genom att dosera ut rätt mängd salt och kemikalier, säkerhetsutrustning ska underhållas, och anläggningen ska hållas ren.
Det är många skärmar att hålla koll på för driftingenjör Magnus Karlsson. Han sitter i kontrollrummet och ser till att alla nivåer stämmer och att anläggningen fungerar som den ska. Om något inte fungerar går ett larm. Går något riktigt snett kan 200-300 larm gå samtidigt. Då gäller det att hålla huvudet kallt. Magnus Karlsson minns när kylaren frös sönder för fem år sedan.
– Vi såg på skärmarna att vattentrycket sjönk och att värmen försvann, men vi förstod inte varför. Då var det riktigt svettigt.
– I sådana lägen märker man av en pressad stämning i kontrollrummet. Men jag vet att personalen har lång erfarenhet, och litar på att dom klarar det. Det hjälper inte att man står och tittar över axeln på dom, säger Tomas Ulväng som är VD på Ena Energi.
Personalen måste hela tiden vara förberedda på att någonting kan hända.
– Jobbar man i en sådan här bransch får man inte vara för nervös av sig, säger Tomas Ulväng.
Personalen håller extra koll på väderleksrapporten, för det är framför allt vid kalla temperaturer som det kan uppstå problem.
– Vi kör flis på rullband in till anläggningen, och då kan det till exempel komma med isklumpar. Då har man ungefär 10-15 minuter på sig att lösa det, berättar Magnus Karlsson.
Fliset som används till förbränningen kommer främst från rivningsvirke.
– Det är lönsamt både ekonomiskt och ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Tomas Ulväng.
Anläggningen drivs till 99 procent av biobränsle. Skulle problem uppstå med den stora biopannan finns det pelletspanna, elpanna och oljepanna som kan tas i bruk.
– Om det händer något med huvudpannan så felsöker vi den och sätter i gång de andra pannorna. Det gäller så klart att åtgärda fel som uppstår så snabbt som möjligt, säger Tomas Ulväng.
Att behöva sätta i gång oljepannan innebär ökade driftkostnader.
– Det är en miljon kronor per dygn i merkostnad som bränns upp, berättar Tomas Ulväng.
– Vi värmer nittiofem procent av Enköping, så vi har en viktig funktion. Det gäller att se till att vi alltid kan leverera ut på nätet, säger Tomas Ulväng.
För två år sedan uppstod ett större problem med ett antal tubläckor.
– Men sedan dess har det varit stabilt. Sedan händer det småsaker hela tiden, strul är en del av vardagen, säger Tomas Ulväng.