Det delades ut på måndagskvällen och ska belöna kreativitet, kunskap och god service för att underlätta för personer med funktionsnedsättning.
– Superkul att få vinna det här priset, säger hon.
Michaela Karlström är frisör och driver Fannafriseringen, sedan en tid tillbaka tillsammans med Anna Krezic Gauffin, men berättar för EP att hon under de senaste 20 åren även har genomgått ett flertal utbildningar för att kunna möta barn med kognitiva och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Hon berättar om PECS, The Picture Exchange Communication System, en metod för alternativ och kompletterande kommunikation, AKK, om TBA, tillämpad beteendeanalys och Lab, lågaffektivt bemötande.
– Det här är jätteviktigt och jätteintressant. Det finns väldigt många orättvisor som gemene man inte förstår, säger hon.
Pristagaren berättar att hennes ledstjärna är tillgänglighet för alla och går det inte att ta emot på frisersalongen så gör hon hembesök.
– Oavsett behov så ska du faktiskt kunna klippa dig. Det är en fröjd när någon lyckas, det är bästa betalningen, sa hon i sitt tacktal.
Michaela Karlström har själv en dotter med autism och parallellt med frisersalongen driver hon ett assistansbolag.
– Att vara egen företagare är nästan enda möjligheten när man har ett barn med omfattande funktionsnedsättning, säger hon.
Enköpings kommuns tillgänglighetspris kom till efter ett medborgarförslag av Janne Wigdell och delades ut av Katarina Lindberg, ordförande i HSO och av kommunalrådet Anders Wikman (NE), ordförande i kommunala handikapprådet.
Priset är ett diplom och ett konstverk med Enköpingsmotiv av konstnären Claes Folcker.