Friskvårdsföretag överklagar kommunalt avtal med Nautilus

Enköpings friskvårdsföretagare kommer att överklaga det avtal som Enköpings kommun har ingått med Medic Operating Support AB som driver Nautilus, gymanläggningen i kommunens badhus.

Harri Lejonö som sedan två år äger Magasinet Träning & Hälsa i Enköping är starkt kritisk till det avtal kommunen slutit med  Nautilus om utbyggnad av Idrottshuset för Nautilus räkning.

Harri Lejonö som sedan två år äger Magasinet Träning & Hälsa i Enköping är starkt kritisk till det avtal kommunen slutit med Nautilus om utbyggnad av Idrottshuset för Nautilus räkning.

Foto: Lotta Lillie

Enköping2005-06-22 00:00
— Det är djupt orättvist att ett företag subventioneras av kommunen på det sätt som blir följden av avtalet. Konkurrens har vi ingenting emot, men den ska ske på lika villkor, säger Harri Lejonö, ägare till Magasinet Träning&Hälsa som har 1100 kvadratmeter stora lokaler med träningsutrustning av olika slag på Östra Järnvägsgatan i Enköping.
Han och de övrigt friskvårdsföretagarna, Friskvårdarna och Rehab Center, har tillsammans beslutat sig för att överklaga det nu ingångna avtalet mellan kommunen och Nautilus.
— Jag har tidigare inte sett Nautilus i idrottshuset som en direkt konkurrent eftersom vi erbjuder mera och personlig service vilket de inte gör, men med utbyggnaden kommer de säkert att påverka våra och andra friskvårdsföretags möjligheter att få kunder.
— Jag har en månadshyra på 106 000 kronor, den är marknadsmässig. Till det kommer 30 deltidsanställda, vi har sammanlagt tre heltidsarbeten här, som ska avlönas och övriga driftkostnader. Verksamheten går precis runt. Förändras konkurrensvillkoren med Nautilus så kommer ett helårsarbete att försvinna härifrån, det är jag övertygad om, säger Harri Lejonö.
Friskvårdsföretagarnas branschorganisation FRISK är också starkt kritisk till den typ av avtal som kommuner runt om i landet slutit med Nautilus och som man anser snedvrider konkurrensen.
Såväl politiker som tjänstemän i kommunen är väl medvetna om att avtal med Nautilus i andra kommuner kritiserats skarpt och att en del inte godkänts efter rättslig prövning:
—  När Nautlius kom med sin förfrågan kollade vi upplägget med kommunförbundets jurister, och vi har också haft juridisk hjälp att upprätta de avtal som nu slutits. Vi ser det som en utökning och förlängning av ett befintligt avtal. Nautilus har ju funnits i Idrottshuset sedan 1992, och deras tidigare avtal löpte till 2013, säger Stefan Brandberg, idrottschef i kommunen.
Även Erik Göthberg (c), ordförande i fritidsnämnden, ser de nya avtalen med Nautilus som en förlängning av tidigare avtal och säger att de nya avtalen kontrollerats noga juridiskt för att inte strida mot gällande lagar.



Bakgrund
Fritidsnämnden och tekniska nämnden i Enköping har beslutat att Idrottshuset ska byggas ut med 400 kvadratmeter. Tillbyggnaden görs på önskemål från Nautilus som sedan 1992 har avtal med kommunen om att bedriva gymverksamhet i Idrottshuset.
Kommunen står för tillbyggnaden som beräknas kosta fyra miljoner kronor, och kommer att äga den. Upphandling av byggnationen pågår.
Bygget ska bekostas av Nautilus som får ett 20-årigt hyresavtal med kommunen. Enligt avtalet ska kommunen få 40 procent av den del av intäkterna från verksamheten som överstiger 250 000 kronor. I ett särskilt avtal regleras att Nautilus årligen ska betala 250 000 kronor till kommunen för den kommunalt anställda personal som ska svara för insläpp till och instruktioner för gymavdelningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om