Frågetecknen kring slaget Gestilren ska rätas ut
Frågetecknen är många kring slaget vid Gestilren sommaren 1210, då kung Sverker den yngre fick ge sig mot Erik Knutsson. Men nu skall de rätas ut.
De skall räta ut frågetecknen kring slaget vid Gestilren 1208, fr v Mirja eriksson och Irène Flyfgare från Upplandsmuseet, överstelöjtnant Sven Sandblom, Lars Otto Berg, före detta chef för Uppsala Landsarkiv samt Sigurd Rahmqvist från Upplandsmuseet. Sittandes Ingegerd Troedsson, som blir spindeln i nätet i bokprojektet.
Foto: Peo Österholm
Nästa år skall en bok ligga färdig som ges ut på Upplands Fornminnesförenings förlag. Ett stort antal forskare skall delta: Lars Otto Berg, före detta chef för Uppsala landsarkiv, Iréne Flygare, Marja Eriksson och Sigurd Rahmqvist från Upplandsmuseet, Staffan Fridell, professor i nordiska språk, Mats Larsson, arkeolog, samt Sven Sandblom som tidigare också skrivit om det närbelägna slaget vid Sparrsätra år 1247.
Jan Guillou har i sina Arnböcker förlagt Gestilren till Västergötland, men 1998 gjorde Lars Otto Berg en upptäckt i Frösthults kyrkoräkenskaper för åren 1581-1628. Namnet Gestilren återfanns inte mindre är 15 gånger och är med all sannolikhet identiskt med dagens Gästre i Frösthults socken. Det är ytterst osannolikt att det kan ha funnits två likalydande namn i det medeltida Sverige.
Sammanhållande kraft i arbetet blir före detta riksdagsledamoten från Enköping, Ingegerd Troedsson.
Blir boken dödsstöten för den så kallade Västgötaskolan?
- Varför skall vi förlägga allt till ett ställe, svarar Ingegerd Troedsson som säger att många landskap har en intressant historia.
- Men det som skett i Uppland måste väl få ligga kvar där och inte förflyttas till Västergötland. Vi skall gå till botten med alla teorier, men man kan aldrig vara hundraprocentigt säker när det gäller historia.
Man skall också gå med en metalldetektor över markerna i Gästre för att se om man kan finna något av intresse. Men något större slag var det troligen inte. Kung Sverker var så pass försvagad efter tidigare slag att striden knappast blev särskilt blodig. Det är Sven Sandbloms hypotes. Han medverkar med ett militärhistoriskt kapitel.
År 2010 kan man förvänta sig någon sorts historisk manifestation i Gästre. Men vad är för tidigt att säga.
Oavsett om det är Uppland eller Västergötland som är Svearikets vagga så är det ur uppländsk synpunkt i alla händelser dags att uppgradera byn Gästre, som vid denna tid var en stor by med ett 40-tal gårdar.
- Byn är grupperad kring ett torg, berättar Iréne Flygare från Upplandsmuseet som själv bor i trakten.
- Den har haft väldigt många gårdar, på 1800-talet 22 stycken. Den är uppbyggd nästan med en kontinental karaktär. I?dag bor där ett par hundra personer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!