Förvaring i stället för omsorg

Ingen vård, bara förvaring. Så beskriver Anders Juhlin hur hans mor har det på serviceboendet Rosengården i Enköping. Modern har sedan tolv år varit sjuk i Alzheimer. För sju år sedan fick hon plats på Rosengården, men det senaste året har sonen blivit mer och mer missnöjd med hur hon tas om hand där.

Enköping2007-05-10 00:01
- Att hon bara sitter i en stol och inte rör sig beror på sjukdomen, men att hennes ögon nästan alltid är igenvarade, att tänderna inte sköts och att hon tappar mer och mer i vikt, det beror på att hon inte får den vård och tillsyn som hon borde få, säger Anders Juhlin.

Han poängterar att han inte vill klaga på personalen. Det är helt enkelt för lite personal, är hans bestämda uppfattning.
- Jag har talat med dem, och jag har talat med enhetschefen, men det blir ingen förändring, säger Anders Juhlin.
Så han gick vidare till vård- och serviceförvaltningens chef Anita Ahlström och medicinskt ansvariga sjuksköterskan Eva Aminder.
- Jag tycker att det är vanvård när de gamla behandlas på det här sättet. Det finns inga möjligheter att en personal ska hinna med sju-åtta gamla. Den som sitter tyst, som min mamma, får ingen hjälp då, säger Anders Juhlin.

Han tycker också att säkerhet och hygien åsidosätts när en personal ska ha tillsyn över köksavdelning och potatiskok samtidigt som de boende kräver hjälp och tillsyn.
Vård- och serviceförvaltningens chef Anita Ahlström och medicinskt ansvariga sjuksköterskan Eva Aminder tog del av Juhlins kritik vid ett möte på förvaltningen:
- Vanvård är ett väldigt starkt ord, och även om du har rätt till din uppfattning så har de tillsyner som gjorts inte visat några tecken på vanvård, sade Anita Ahlström till Anders Juhlin.

Sedan Anders Juhlins kritik blivit känd på förvaltningen har två extra tillsyner gjorts på Rosengården förutom den ordinarie tillsynen i september i fjol.
- Vi har också varit i kontakt med flera andra anhöriga som är väldigt nöjda med omhändertagandet där, sade Eva Aminder.
Anita Ahlström fick i april information om att Rosengården under tre månader från årsskiftet bara haft en personal per avdelning med 7-8 boende per avdelning, och en löpare som går dit där den behövs under tre timmar varje eftermiddag.
- Det var för att dubbelbemanning behövdes i hemtjänsten under en period, men jag har fått försäkringar om att det nu är två personal per avdelning på Rosengården igen, sade Anita Ahlström.

Marja-Leena Sundström, regionchef på Carema äldreomsorg AB som driver Rosengården och Fanna-Korsängens hemtjänstområde som en enhet, känner till kritiken mot Rosengården:
- Under omkring en månad behövde vi mera personal i hemtjänsten, och lånade då över personal från Rosengården ett par timmar per dag. Vi bedömde att säkerheten för de boende var tryggad ändå. Situationen har ändrats nu och det är ordinarie bemanning igen.
Generellt är det svårt att få utbildad personal till äldreomsorgen. Kommunen öppnar det nya demensboendet Kryddgården i juni med sammanlagt 36 tjänster. Sex anställda från Rosengården kommer då att börja arbeta där. Även från kommunala boenden går personal över till nya Kryddgården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om