I början av juli genomförde bygg- och miljöenheten tre oanmälda kontrollinspektioner av restauranger i norduppland. Vid varje restaurang kunde inspektören dokumentera flera avvikelser i arbetsmiljön som kunde påverka matens kvalité för servering.
Under ett besök observerades det bland annat att marinerat kött låg framme i 17 grader, mat för nedkylning förvarades på golvet, sopkärl saknade lock och ett kylskåp som det läckt ut kycklingsaft i. Det saknades också kontrollrutiner för leverans av råvaror och möjligheter att undersöka temperaturen på samtliga restauranger.
Det noterades även en hälsorisk hos en restaurangägare, som på menyn skrev ut att fetaost serverades på en pizza. Vid närmare undersökningar kunde det konstateras att fetaosten i själva verket var salladsost. Inspektören påpekar att personer som är allergiska mot komjölk kan tåla getmjölk, skulle någon allergisk person beställa denna pizza i tro om att det är getost, kan den få en allergisk reaktion som är hälsofarlig. I rapporten tilläggs det också att fetaost är en skyddad beteckning, som dessutom är billigare än salladsost.
Samtliga restauranger kommer att få uppföljning på inspektionerna och bör åtgärda avvikelserna snarast. De kommer även att få stå för kostnaden för dessa extra inspektioner.