Fortsatt stiltje kring Möbelhusets rivning

Rivningen av det gamla Möbelhuset är fortsatt avbruten på grund av de problem den orsakat på intilliggande byggnader.

Snart igång. Enligt Mikael Rosenberg på Trygghem Bostad AB ska rivningen av Möbelhuset snart återupptas.

Snart igång. Enligt Mikael Rosenberg på Trygghem Bostad AB ska rivningen av Möbelhuset snart återupptas.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2017-03-17 06:00

Som Enköpings-Posten tidigare berättat har arbetet med rivningen av Möbelhuset avbrutits på grund av de vibrationer som skapat sprickbildningar i några av byggnaderna intill. Vissa av grannhusen har dessutom börjat röra på sig.

Enligt Mikael Rosenberg, VD hos fastighetsägaren Trygghem Bostad AB, skulle fortsatta markundersökningar genomföras under januari månad och därefter skulle arbetet kunna återupptas.

Januari har övergått till både februari och mars, men än råder fullständig stiltje på rivningsplatsen i korsningen Östra Ringgatan och Torggatan.

– Vi har varit tvungna att avvakta så att tjälen släpper innan vi kan genomföra de ytterligare markundersökningarna som planerats, säger Mikael Rosenberg.

När arbetet återupptas blir nästa steg, förutom vidare markundersökningar, att få bort den kvarvarande betongplattan som utgjort grunden för Möbelhusets gamla fastighet.

När beräknar ni återuppta arbetet?

– Vi räknar med att arbetet återupptas inom kort, om jag skulle gissa så i slutet på mars eller i början av april, beroende på när tjälen släppt.

Enligt Mikael Rosenberg ska det finnas en åtgärdsplan för att komma tillrätta med problemen som uppstått under rivningen, men hänvisar till företaget som anlitats för rivningen.

– Jag har inte detaljkunskapen gällande det, men jag vet att de som arbetat på platsen har en lösning och jag litar på de som vi har anlitat.

För själva rivningsarbetet står företaget Rivners AB, och man bekräftar att det finns planer för det fortsätta arbetet.

– I nuläget har vi planerat att återuppta arbetet i början av april. Vi har nu satt ut vibrationsmätare i de olika fastigheterna och även så kallade saftblandare – blinkande lampor som reagerar på vibrationer som är under de tillåtna gränsvärdena – för att vi ska ha kontroll. Men den första åtgärden blir att gräva med en maskin som väger 20 ton istället för 50. Det tror vi kommer att räcka, säger Kjell Sten, vice VD på Rivners.

Han beskriver också att förutsättningarna när det gäller marken är svåra och långt ifrån idealiska.

– Den här typen av mark, gammal sjöbotten, överför vibrationer längre distans. Är då fastigheterna i närheten lite dåligt grundade från början kan det ju bli problem. Jag har varit i den här branschen väldigt länge, men jag har aldrig varit med om att en så här enkel rivning påverkar så lätt. Men med åtgärderna nu kommer vi att greja det här, säger Kjell Sten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om