Föreningar tar över kommunbad

Lokala föreningar som sköter driften och ansvarar för de mindre naturbaden vid Enköpings kommuns Mälarstränder har blivit ett sätt att behålla de allmänna baden samtidigt som kommunen kan minska sina kostnader.

Bengt Björklund är markägare och en av de ledande i Kullabadets intresseförening.

Bengt Björklund är markägare och en av de ledande i Kullabadets intresseförening.

Foto: Lotta Lille

Enköping2007-07-19 23:45
Det första naturbadet som gick över i föreningsdrift var Kullabadet öster om Örsundsbro. Badet öppnades 1957 av dåvarande Lagunda kommun och ligger på mark som arrenderas av gården Nyby-Kulla. Sedan 1961 äger Bengt Björklunds familj gården, och arrendeförhållandet och badet har bestått under alla år.

När tekniska nämnden i Enköping förra året beslutade att badet skulle läggas ned av besparingsskäl var Bengt Björklund en av dem som var med och bildade Kullabadets intresseförening:
- Vi hade möten med parkförvaltningen, tekniska chefen och med politiker, och kom fram till ett femårigt avtal som innebär att intresseföreningen står för drift, tillsyn och försäkringar, och kommunen betalar ett årligt driftbidrag för att täcka sophämtnings- och kostnader för vattenprover bland annat, berättar Bengt Björklund.

Han visar runt vid Kullabadet. Från parkeringen leder en skogsväg först till en stor äng med klippt gräsmatta innan man kommer fram till en liten strand med bryggor, omklädningsrum och grillplats. Tvärsöver sundet ligger Biskops-Arnö.
- Till det första mötet med intresseföreningen kom runt 80 personer, nu är vi kanske ett hundratal medlemmar.

Veckoscheman för tillsynen görs upp och under tillsynsveckan är det den då ansvariga familjen som ska se till att det är städat, soporna tömda och gräset klippt. I mitten av maj och i början av september har vi stor samling och gör i ordning badet inför och efter badsäsongen, drar upp eller lägger i bryggor till exempel, säger Bengt Björklund.
- De knappa 23 000 kronor föreningen får från kommunen varje år täcker nätt och jämnt våra kostnader, men det är ungefär en tredjedel av vad driftkostnaden var när kommunen skötte badet, säger Bengt Björklund.

Kullabadets intresseförenings avtal med kommunen löper på fem år. Det är nu andra avtalsåret:
- Jag hoppas att vi kan fortsätta så här, badet behövs. Det är fullt här varma sommardagar, inte bara ortsbor utan också sådana som åker flera mil för att bada här, säger Bengt Björklund.



Foto:
Bengt Björklund är markägare och en av de ledande i Kullabadets intresseförening.

FAKTA om naturbadplatserna

Det finns nio allmänna naturbadplatser i Enköpings kommun. Bredsandsbadet strax söder om Enköping, drivs av arrendator liksom Härjaröbadet, som ägs av Upplandsstiftelsen, längst ned i Södra Trögd. Alstabadet väster om Örsundsbro, Koffsan söder om Enköping nära Vallby och Nylada norr om Ekolsund drivs av kommunens parkförvaltning.

Kullabadet öster om Örsundsbro drivs av en lokal förening med kommunalt bidrag sedan 2006, och från och med i år även Fånöbadet och badet vid Strand nära Svinnegarn. Badet vid Ön, nära Veckholm, drivs med hjälp av vård- och serviceförvaltningens dagligverksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om