Folkskolan firades i skolmuseet

I år fyller som bekant folkskolan 175 år. I Örsundsbro firas det med en utställning på biblioteket och med en skolandakt i Nysätra skolmuseum där skolsalen från 1851 fylldes av glada pensionärer, före detta elever.

Svarta tavlan. Komminister Håkan Nilsson började andakten vid svarta tavlan.

Svarta tavlan. Komminister Håkan Nilsson började andakten vid svarta tavlan.

Foto: Anette Östlund

Enköping2017-11-15 15:00

– Här satt jag, säger Siv Westerdahl och tränger sig ner i den lilla skolbänken. Hon har skrivit en bok om sin uppväxt och skolgång i Nysätra. Hon började i Nysätra skola 1955.

– Och jag minns skolläraren som höll på att ge min bror en snyting, men han ducka, så läraren slog näven i väggen, berättar Irene Johansson, som började småskolan 1941 och glatt visar upp skolryggsäck, mjölkflaska och psalmbok från den tiden.

Ove Hjelm, som gick i Nysätra småskola på 1950-talet guidar i dag elever från Örsundsbroskolan och brukar då berätta att skoldagen inleddes med psalmsång, man fick äta sin medhavda matsäck i omklädningsrummet och uträtta sina behov på utedasset. Det hände att läraren gav eleverna smäll på fingrar eller rumpa och var man riktig dum fick man stå i skamvrån. År 1958 förbjöds aga i skolan och rätten för föräldrar att aga sina barn togs bort 1966.

Det blev många skolminnen som ventilerades i den gamla skolsalen bland kulramar, kungaporträtt, planscher, teknikskåp, bläckhorn och bläckpennor. Här finns 2 500 böcker bevarade. Den äldsta ABC-boken är från 1852 och den äldsta bibeln från 1843.

Folkskolestadgan utfärdades 1842 och alla 10 socknar i Lagundabygden fick egen skola. 1960 beslutade skolöverstyrelsen att dåvarande Lagunda kommun skulle ha en enda skola centralt i Örsundsbro. Kungl. Maj:t beviljade 695 000 kronor i statsbidrag och 1963 kunde Örsundsbroskolan invigas. Sockenskolorna lades ned. Skolan i Giresta revs, men de andra finns kvar.

Nysätra småskola blev skolmuseum tack vare lärare/rektor Rudolf Bergvall. Han samlade in möbler och undervisningsmaterial från de nedlagda skolorna och 1976 kunde Nysätra skolmuseum invigas. Här var det nu, söndagen den 12 november, skolandakt med komminister Håkan Nilsson, prästpraktikant Hannes Huusko och organist Lars Göran Angsten vid tramporgeln, som dock strejkade efter andra psalmen. Det blev en annorlunda gudstjänst med katekesutläggning, ett växelspel mellan präst och församling. Katekes är en lättfattlig sammanställning av kristendomens läror ofta i form av frågor och svar.

– Det var fint, man fick gåshud, sa Ove Hjelm i Lagunda hembygdsförening som i samarbete med Lagunda församling och Örsundsbroskolan arrangerat den historiska skolutställningen i biblioteket och skolandakten i skolmuseet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om